Društvo

Znamenite žene Niša i južne Srbije – liderke u senci

U StartUp centru na Elektronskom fakultetu održana prva VikiGap radionice u Nišu. Tema Viki radionice bila je  „Znamenite žene Niša i južne Srbije – liderke u senci“.

U prisustvu pedesetak polaznika radionicu je otvorio  Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji.

„Nakon pozitivnih iskustava iz Beograda prošle godine, odlučili smo da ove godine radionicu organizujemo u Nišu. Inicijativa je da se devojke i žene animiraju da učestvuju u stvaranju Vikupedie, gde danas dominiraju muškarci urednici sa 90 procenata učešća. I najveći broj članaka se odnosi na muškarce“, rekao je Jan Lundin.

Vikipedija je najobimnija svetska enciklopedija na internetu sa najvećim brojem korisnika. Sadržaj članaka na Vikipediji utiče na informisanost i znanje njenih korisnika. Ipak, na Vikipediji izostaje ravnoteža u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Devedeset odsto sadržaja na Vikipediji kreiraju muškarci i broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama.

Tokom radionice polaznici su imali priliku da budu urednici najveće internet enciklopedije i deo globalne akcije o rodnoj ravnopravnosti na internetu. Osim osnovnih pravila uređivanja Vikipedije,  upoznati su  sa korisnicima koji postoje, njihovim zadacima i doprinosom.

Teodora Lukić  Wiki ambasador i predstavnik Wikimedije Srbije kaže da je Niš i niški start ap centar prvi u kome se organizuje Wiki gap radionica.

“U pitanju je radionica koja je potekla iz Švedske i nastala je sa ciljem da se smanji jaz između muškaraca i žena odnosno da se smanji nedostatak broja biografskih članaka na wikipediji o ženama. Pišemo o ženama liderkama i u fokusu su nam žene juga i jugoistoka. Akcenat je na ženama koje su rođene ali i koje nisu rođene u Nišu ali su tu radile ili su istaknute pevačice, glumice i slično, u ovom delu Srbije”.

Nakon ove radionice kako kaže Teodora Lukić učesnici će moći samostalno da uređuju i pišu biografske članke  i tekstove  na druge teme. Učesnici radionice su saznali kako treba da izgleda jedan kvalitetan članak, koja su pravila koja se moraju poštovati.

Luka Ilić saznao je za ovu radionicu na času građanskog vaspitanja u Ekonomskoj školi i danas je prisustvovao radionici.

“Privuklo me to što mogu da steknem neko novo znanje. Najpre da saznam nešto o Wikipediji  o platformama, radionicama . Volim da učestvujem u nekim novim programima. I sam često koristim ovu enciklopediju za neki domaći rad. Konsultujem Wikipediju kad želim da saznam nešto više od školskog gradiva . Najviše me interesuju teme iz istorije, ekologije, biologije . I sam bih postavio tekst o fudbalskom klubu “Radnički”, kaže Luka Ilić.

Nakon nekoliko kratkih  kratkih predavanja koja su polaznicima omogućila da stvore jasnu sliku o važnosti ovog volonterskog projekta, imali su  priliku da se i sami oprobaju u ulozi urednika i da svojim prisustvom i trudom pomognu da se rodni jaz smanji i da žena koja je učinila mnogo za oblast nauke, kulture, tehnike bude deo najveće onlajn enciklopedije.
Mladi ambasadori su tradicionalni partneri ambasade Švedske kada se radi o događajuma u ovom delu Srbije.

„Bilo nam je zadovoljstvo da doprinesemo organizaciji prve wiki gep radionice u Nišu. Drago nam je što su polaznici radionice  stekli neke nove veštine a pri tome mogu da doprinesu rodnoj ravnopravnosti. Mi smo spremili literaturu i tu su nam pomogli naši partneri iz Univerzitetske biblioteke koji su nas opskrbili literaturom o svim ženama iz ovog dela Srbije  koje su važne za razvoj nauke. Pisaćemo ne samo o ženama koje su nekada, kroz istoriju , razviijale ovaj grad i ovaj deo Srbije, nego i o ženama koje su danas značajne za naš grad“, rekla je Snežana Andrić iz „Mladih ambasadora.

Tokom 2018. godine, uređivački maratoni i Viki radionice održane su u 54 zemlje, što je rezultiralo sa više od 13.000 novih članaka na 30 jezika na Vikipediji. Ti članci su, posle godinu dana, dosegli do 57 miliona pregleda. Time je više od 1800 učesnika-Viki urednika doprinelo da se zastupljenost žena poveća na Vikipediji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button