Kultura

ZNAČAJ KNJIŽEVNOSTI i promišljanje ženskog identiteta u društvu

Razgovor je vodila pesnikinja i filološkinja književnosti Milica Vučković. 

U prostorijama „EU info kutka”, održan je razgovor sa istaknutom književnicom Ljubicom Arsić. Ovim susretom započet je ovogodišnji ciklus „Žene stvaraju – razgovori koji pokreću”, koji je privukao malobrojne, ali istinske zaljubljenike u književnost i probudio duboke refleksije o stvaralaštvu, poetici i položaju žena u društvu. 

Dobitnica Andrićeve nagrade i Ženskog pera, u najužim izborima za mnoga književna priznanja, Ljubica Arsić, sinoć je bez ustručavanja govorila o stvaralaštvu i poetici, položaju i uticaju profesorke književnosti na interesovanje učenika, ali i o položaju žene i ženskom identitetu u društvu. Ona je, pre svega, ispričala prisutnima zašto je i koliko bitno čitati i od ranog detinjstva razvijati kod deteta potrebu i naviku za izučavanjem književnosti kao umetnosti.

Nema dobrog pisca, bez dobrog čitaoca, rekla je Arsić.

Na pitanje sagovornice koja je zapravo stvarna uloga pisca, spisateljica je objasnila da svaki čitalac mora biti svestan da čitanjem neće izlečiti sve svoje bolove, ali će otkriti koje su i mnogo ih zrelije i dublje proučiti nego čovek koji ne čita. Samo identifikacijom bez promišljanja čitalac zanemaruje samu svrhu književnog dela, što je, kako ističe pogrešno, jer književnost bi se morala posmatrati kao još jedna grana umetnosti i razumeti da je u njoj mnogo toga skučenog i prenaglašenog.

Potpunom identifikacijom, osporava se sam kvalitet dela kao umetnice, što književnost u korenu jeste. Književnost je bitna u samom razvitku čoveka kao društveno odgovorne jedinke, jer ona doprinosi razmišljanjushvatanju i razrešenju, da bi čitalac znao od čega bi se trebao lečiti, prvo mora znati od čega boluje, zato čitanje ponekad prouzrukuje teskobu. Jer, pisac ranjava, ne ubijaobjašnjava spisateljica.

Tokom razgovora, književnica je skrenula pažnju prisutnima na bitnost ženske sigurnosti i položaja devojaka u društvu. Ona sa vidnim razumevanjem i pružajući podršku ženama u društvu u kome je patrijahat i dalje na snazi, kako zaključuje, naglašava bitnost vaspitanja i pripremanja devojčice za svet žena. Ona objašnjava da je jako je bitno brinuti o svojoj sigurnosti i biti svestan društva i sveta koji nas okružuje, mlade devojke moraju biti oprezne i samim se svojim stavom i shvatanjem suštinskog problema zaštiti od opasnosti.

Ljubica Arsić je govorila o socijalnim temama i društvenim problemima dozirajući svako svoje mišljenje tako da akcentuje bitnost svojih stavova bez ikakvih omalovažavanja, ali sa dovoljnom dozom realističkog pogleda na stvarne probleme i njihov odnos prema mladim ženama u Srbiji.

U svom izlaganju, ona nije samo pokazala svoju naklonost prema ženama, već je istovremeno demonstrirala visoko obrazovanjerazumevanje promišljanja i opreza žene kao jedinke. Arsićeva je otkrila nijanse koje čine tkivo ženskog iskustva, osvetljavajući različite aspekte ženskog identiteta i njegovog mesta u društvu. Njena sposobnost da artikuliše složenost ženskog iskustva, kombinovana sa strašću i empatijom, ali i iskrenošću i svešću koju je pokazala prema pitanjima rodnih uloga, naglasila je njen doprinos razumevanju i promovisanju ženskog stvaralaštva.

Piše: Kristina Milojević
STUDENTSKI DNEVNI LIST

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com