Društvo

Niška policija pronašla zlostavljača mačke, podneta krivična prijava

 Čin zlostavljanja mačke i bacanje u Nišavu, a snimak je postao viralan na društvenim mrežama, osim što je sa ljudskog aspekta neprihvatljiv, u našem zakonu tretira se i kao krivično delo. Muškarca starog 41 godinu koji je zlostavljao mačku u niškom restoranu, policija je identifikovala i pronašla.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu identifikovali su i pronašli četrdesetjednogodišnjeg muškarca iz Niša koji se sumnjiči da je, u jednom restoranu u Nišu zlostavljao mačku i bacio u reku.

Policija će, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, podneti krivičnu prijavu protiv četrdesetjednogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja, saopštili su.

Krivični zakon Srbije životinje od zlostavljanja i ubijanja  štiti članom 269.

Kazne za zlostavljanje, mučenje, ubijanje i organizovanje borbi životinja počiniocu može doneti novčanu, ali i kaznu zatvora od jedne do tri godine.

KRIVIČNI ZAKONIK (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016)

Ubijanje i zlostavljanje životinja

Član 269

(1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(3) Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com