Kultura

Zlatno Gašino pero dodeljeno Violeti Jović

Zlatno Gašino pero 31. Međunarodnog festivala humora za decu, ove godine je pripalo Violeti Jović iz Niša.

Priznanje je uručeno za stvaralački doprinos sreći detinjstva, na manifestaciji koja je, posle “Zmajevih dečijih igara”, najstariji i najprestižniji književni festival stvaralaca za decu u Srbiji.

Ova nagrada je kruna Violetinog dosadašnjeg pisanja za decu, čime je njeno ime upisano na listi najznačajnijih dečijih pisaca.

Foto: M.J.

Velika je sreća biti deo festivala, a ja sam je ove godine imala i upisala se u reperezentaciju književnika. Presrećna sam i ponosna što su sagledali moj sveukupan rad u oblasti stvaralaštva za decu i ovenčali ga ovom značajnom nagradom. Кada pogledate prethodnih 30 imena koja su dobila Zlatno Gašino pero, zaista vam dođe da poletite”, rekla je Violeta.

Dragan Lukić, Dobrica Erić, Gradimir Stojković. Milovan Danojlić, Ljubivoje Ršumović, Milovan Vitezović, samo su neka od imena dosadašnjih dobitnika prestižnog priznanja Zlatno Gašino pero.

Foto: M.J.

Violeta Jović piše, gotovo ceo život, od četvrtog razreda osnove škole, i kaže da ni sama ne zna koliko je toga, za decu, proisteklo iz njenog pera. Pisanje za decu je raduje i pruža onu kap veselja koja je drži na površini u nekim turobnim, teškim i ozbiljnim situacijama.

Ja pišem zato što imam potrebu za tim i što tako čuvam dete u sebi. Kao i dečija igra i pisanje za decu je ozbiljan posao i na njih ne treba gledati s visine. Mi treba da izrastemo do deteta“, poručuje Violeta.

Foto: M.J.

Violeta Jović je osnivač i umetnički direktor Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u Nišu. Piše poeziju, priče, romane za decu, mlade i odrasle, na književnom ali i na dijalektu scrljiškog kraja. Dobitnica je više nagrada za književnost, kao i za sveukupan doprinos očuvanju kulture, tradicije i izvornog stvaralaštva. Zaljubljenik je u folklor i član je KUD “Abrašević” iz Niša. Radi na Univerzitetu u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com