Stari Niš

ZLATNO DOBA TURIZMA. Niška Banja pre 50 godina

Niška Banja, na 230 km od Beograda, promovisana je kao najpoznatije lečilište u tadašnjoj Jugoslaviji za reumatska i kardio-vaskularna oboljenja i kao nastavna baza Medicinskog fakulteta u Nišu.

U to vreme, dijagnostički bila je opremljena najsavremenijom opremom i bila vodeća institucija u tretmanu svih oblika reumatizma.

Mnogi hoteli, rekreativni i terapijski bazeni, mogućnost smeštaja u posebno opremljeneim vilama i lokali sa nacionalnom kuhinjom, sve je to bila ponuda Niška Banje daleke 1981. godine i činilo boravak prijatnim.

Ovo prirodno lečilište započinje svoju tradiciju još u rimskom periodu, što svedoče bogata arheološka nalazišta.

Niška Banja je veoma dug niz godina ubedljivo bila jedna od najpopularnijh banja u Srbiji. Sam kralj Aleksandar Karađorđević upravo je ovde provodio većinu slobodnog vremena, što govori o njenoj lepoti i velikom značaju.

O značaju koji je Niška Banja imala pre drugog svetskog rata danas svedoče i druge vile koje su ostale iz tog perioda. Vila „Teokarević“, vila „Zone“ Dragiše Cvetkovića, vila „Jela“ , vila tadašnjeg vlasnika konfekcije „Nitex“ i mnoge druge, kao i podatak da je za samo nekoliko godina podignuto više većih objekata koji su i dan danas u funkciji i od značaja su za Nišku Banju.

Od 1932. do 1935. su sagradjeni hotel „Srbija“, stacionar „Zelengora“ i hotel „Partizan“. Niška Banja se u to vreme razvijala po uzoru na tada mondenske banje Evrope i privlačila je tadašnje političare, bogate trgovce, vlasnike fabrika i kao goste, ali i kao investitore koji su gradili svoje vile, pansione i donosili u Nišku Banju duh predratne Evrope.

Nova era za Nišku Banju i tadašnji zavod, a sadašnji institut „Niška Banja“ počela je 1974-te godine izgradnjom stacinara „Radon“, jer je banja tada dobila stacionar velikog kapaciteta, sa potpuno novom i naprednom opremom, modernim i zatvorenim protočnim bazenom sa toplom vodom. Kroz ,,Radon“ su prošle, a i danas prolaze, generacije visoko obrazovanih i vrhunskih stručnjaka. Sledeća važna godina u razvoju Niške Banje i instituta „Niška Banja“ je 1981-a. Te godine je temeljnom adaptacijom tri predratne vile , medju kojima je i vila „Zone“ (nekadašnje vlasništvo bivšeg predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića) stvoren stacionar „Terme“, za koji se može reći da predstavlja jedan od simbola Niške Banje.

____________________________________________________________________________________________________

Da se podsetimo, uz pomoć čitalaca Niških Vesti

Možete i vi da nam šaljete stare fotografije Niša i Niške Banje. Napišite kratak opis da znama gde su i kako nastale te fotografije, naravno i šta je na njima. Želimo da sačuvamo Stari Niš od zaborava, upravo kroz istoimenu rubriku koju negujemo.

Fotografije možete da šaljete mejlom info@niskevesti.rs, ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

    1. DA DOVOLJNO JE VIDETI KAKO JE TADA IZGLEDALA PRE 50 GODINA DANAS, PORED SVIH “SAVREMENOSTI”NEMAŠ GDE DA ODES!!! I NIŠ I BANJA SU IZGUBILI SVE ONO STO IH ČINILO PRIVLAČNIM! POSTALI SU BEZ DUŠE!

  1. Očito primer nesposobni, korumpiranih vlasti u zadnjih 35.g. Nažalost to se nastavlja i od najperspektivnijeg grada u Srbiji stvoriše i nažalost stvaraju običnu Tursku kasabu. Uporedimo Novi sad pre trideset godina do danas sa Nišom i biće Vam sve jasno. S poštovanjem Dragomir Komadinić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com