Kultura

Zlatku Vasiću dodeljena nagrada „Maleni cvet“ za najbolju knjigu za decu i mlade

Zlatku Vasiću, autoru knjige „Šušššti ševar“, u izdanju Кreativnog centra, danas u Gradskoj kući, svečano je uručena nagrada Grada Niša „MALENI CVET“ za najbolju knjigu za decu i mlade u 2021. godini.

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Foto: NKC

U obrazloženju žirija piše:

„Produkcija srpske književnosti za decu u 2021. godini donela je niz kvalitetnih naslova, među kojima su se posebno izdvojile tri knjige: zbirka priča Uspavanka za mesec Olivere Nedeljković, roman Barbara, Кata i dva čuda jedna Rastislava Durmana i roman Šušššti ševar Zlatka Vasića. Žiri se jednoglasno odlučio za Vasićev roman. Zlatko Vasić je afirmisani pisac za decu srednje generacije, prepoznatljiv po poetici igre i vanrednom pesničkom jeziku. Šušššti ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet“.

Gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam, Adriana Anastasov svečano je uručila nagradu dobitniku.

„Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 46 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske, tako da je žiri imao ogroman i ozbiljan posao. Osnovni motiv za pokretanje ove nagrade je potreba da se najmlađim čitaocima približi knjiga, čitanje, pisanje, a ne internet i društvene mreže. Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu već i sveukupna komunikacija s niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih pisaca i sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima“, kazala je Adriana.

Laureat nagrade, istakao je da u ovako velikim trenucima, čak i pisci ostaju bez reči.

„Veza između nagrade, knjige i mene je više nego simbolična.  U knjizi, glavni junak je spletom događaja uvučen je u avanturu nepoznatog da bi ispunio rođendansku želju, a tek povratko kući, spoznaće da su prave vrednosti bile pored njega. Nadam se ćete uživati u čitanju toliko, koliko sam i ja dok sam je pisao“,  priča Vasić.

O piscu 

Zlatko Vasić rođen je u Apatinu 1973. godine. Piše poeziju i prozu. Od 1995 -2021. godine radio je u Kulturnom centru Apatin, na mestu urednika književnog programa. Od 2017. godine je autor Kreativnog centra, a od 2021. godine živi i radi u Nemačkoj.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com