Promo

Zlatibor, planina čije su lepote opevane u pesmama

Zlatibor, planina koja je jedan od simbola naše zemlje, njene lepote opevane su u mnogim pesmama i to ne bez razloga. To je planina izuzetne lepote, sa blago zatalasanim visoravnima i visokim i strmim padinama koje zajedno sačinjavaju posebna geografska svojstva ovog dragulja zapadne Srbije.

Galaxy Travel ovog puta upoznaje vas sa ovim blagom zemlje Srbije i pruža mogućnost da Zlatibor doživite na sroz drugačiji način!

Klima na Zlatiboru je alpska i subalpska, što znači da su leta prijatno topla sa svežim noćima, a zime dosta duge, nisu preterano oštre i donose obilje padavina. Sneg pada od oktobra do maja, nekad sa kraćim, a nekad sa dužim prekidima i zadržava se na tlu u proseku 100 dana, što Zlatibor čini jednom od glavnih skijaških destinacija na Balkanu, ali i u Evropi.

Iako letnje temperature znaju da pređu 30 stepeni, zbog prisustva vetrova koji se nad planinom ukrštaju u čuvenu “ružu vetrova” i uz produkte četinarskih iglica, zajednički blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Zlatibor je veoma bogat vodama, a njegove reke, potoci i jezera su bogati raznim vrstama ribe. Biljni i životinjski svet Zlatibora je izuzetno raznovrstan i predstavlja sastavni deo turističke ponude. Prostrani šumski kompleksi omogućavaju izletničko-rekreativne turističke obilaske, pružaju nezaboravan estetski užitak i imaju veliki lečilišni značaj.

Prelepa priroda je na mnogim delovima netaknuta. Ukoliko volite da pešačite, postoje brojne staze namenjene tome, ali postoje i biciklističke staze. Dovoljno je samo da šetate Zlatiborom, pa da toliko toga otkrijete. Ono što vam svakako preporučujemo jeste da nigde ne idete bez fotoaparata, jer ćete sigurno poželeti da zabeležite sve lepote koje vidite.

Foto: www.galaxytravel.rs

Zlatibor obiluje mestima koji su od prirodnog, ali i kulturnog i istorijskog značaja:

Zlatiborsko jezero. Pre svega, spomenućemo vam Zlatiborsko jezero, koje je svakako jedna od najlepših prirodnih lepota na ovoj planini. U pitanju je veštačko jezero koje se nalazi u samom centru Zlatibora. Ovo jezero okuplja veliki broj turista svake godine. Naročito je lepo tokom leta kada se iznajmljuju pedaline i kada se turisti sunčaju. Međutim, ovo jezero predstavlja atrakciju i zimi, odnosno tokom zime se na jezeru formira led gde se turisti rado klizaju. Nema sumnje da Zlatiborsko jezero privlači veliku pažnju turista tokom cele godine.

Stopića pećina. Jedno od najznačajnijih mesta na Zlatiboru, koje predstavlja izuzetnu prirodnu lepotu, jeste Stopića pećina. Ova pećina je smeštena na severoistoku pomenute planine, odnosno udaljena je nekih 19 kilometara od samog centra Zlatibora. U ovoj pećini ima mnogo toga za videti. Pre svega, spomenućemo otvor kroz koji se ulazi u pećinu i koji nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Osim toga, u ovoj pećini se nalazi i vodopad pod nazivom Izvor života, a kroz nju protiče i reka, što je čini još lepšom i zanimljivijom za turiste. Svakako treba spomenuti i bigrene kade, koje predstavljaju najveću atrakciju u ovoj pećini. U ovu pećinu je naročito voleo da dolazi naš istraživač Jovan Cvijić i da otkriva sve njene lepote.

Sirogojno. Verovatno ste čuli za selo Sirogojno, u kojem se nalazi jedini muzej Srbije koji je na otvorenom i koji nosi naziv ,,Staro selo“. Ovaj muzej je od samog centra Zlatibora udaljen nekih 20 kilometara. U ovom muzeju nalaze se kuće iz 19. i 20. veka, a cilj je da se dočara život seljaka iz tog perioda. Zapravo, postoji jedna glavna kuća i dosta pomoćnih kuća i prostorija. Neke brvnare su toliko velike da je u njima moglo da živi i 50 ljudi. Danas se u nekim kućama prodaju suveniri, dok su druge pretvorene u kafane ili u prodavnice. U ovom otvorenom muzeju imaćete priliku da saznate mnoge tajne grnčarstva i tkanja, koje su koristili naši preci. Selo Sirogojno je svakako mesto koje treba da posetite ukoliko imate priliku da dođete na planinu Zlatibor.

Ovo su samo neka od mesta kojima obiluje Zlatibor i koja, prosto, morate posetiti. Šta još nudi Zlatibor možete pogledati na blogu Galaxy Travela: http://galaxytravel.rs/zlatibor/

Vazduh je na ovoj planini izuzetno čist i zdrav, tako da ovde često dolaze i osobe koje imaju probleme sa disanjem ili bilo koje druge zdravstvene tegobe. Svež vazduh, prijatna klima i miris zelenila su ono što Zlatibor čini blagotvornim za zdravlje ljudi.

Nema sumnje da je Zlatibor jedna od najlepših planina u Srbiji. Do sada ste verovatno Zlatibor posećivali samo radi odmora, a nakon čitanja ovog teksta ćete sigurno poželeti i dosta toga da vidite i posetite. Kao što smo vam u ovom tekstu prikazali, Zlatibor ima dosta prirodnih lepota, tako da će vam odmor na ovoj planini biti zagarantovan.

Ono što je od izuzetnog značaja jeste da na Zlatibor dolaze kako stari tako i mladi, porodice sa malom decom, parovi, omladina koja voli noćni život, stariji ljudi koji žele da se izleče itd.

Dakle, Zlatibor je planina koja nudi za svakoga ponešto. Nema sumnje da ćete se na ovoj planini lepo odmoriti i zabaviti. Nadamo se da vam se ovaj članak o Zlatiboru dopao i da sada znate šta posetiti na Zlatiboru i kako maksimalno uživati u ovoj planini.

Ukoliko još uvek niste imali priliku da idete na Zlatibor, sada je pravo vreme da počnete da planirate odlazak na ovu moćnu turističku destinaciju. To je najbolji način da se i sami uverite zašto je ona toliko popularna i omiljena među turistima.

GALAXY TRAVEL
Hajduk Veljkova 37 II – 4
018 252858
www.galaxytravel.rs
FACEBOOK 

Do sledećeg putovanja budite zdravi, srećni, maštajte i putujte zajedno sa nama! – GALAXY TRAVEL

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close