# IstaknuteDruštvo

Žiofre: EU, UNOPS i Grad Niš obnavljaju kazamate i ateljee u Tvrđavi

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre najavio je danas da će Evropska unija i Grad Niš raditi zajedno na obnovi kazamata i ateljea u niškoj Tvrđavi.

Žiofre je, obilazeći Tvrđavu sa gradonačelnikom Niša Dragoslavom Pavlovićem, rekao da je Evropska unija za rekonstrukciju kazamata i ateljea sa svojim partnerima iz UNOPS-a izdvojila više od milion evra.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

„Ovaj projekat deo je jedne integralne strategije koja će obuhvatiti ne samo Grad Niš, već i okolne opštine, u okviru koje će se raditi na očuvanju kulturnog nasleđa i podizanju socio-ekonomskog statusa uključenih opština“, istakao je Žiofre.

On je kazao da je projekat obnove delova Tvrđave jedan mnogih koji je Evropska unija radila i koji će raditi u tom delu Srbije.

„U okolini Niša izgradili smo gasni interkonektor između Bugarske i Srbije kako bi omogućili da gas može da stiže i u druge delove zemlje. Radimo i na brzoj železnici između Beograda i Niša što je projekat vredan 600 miliona evra, a taj projekat je podržan i veoma povoljnim zajmovima od Evropske investicione banke i od IBRD-a“, naglasio je Žiofre.

Neki od projekata koje Evropska unija radi, dodao je Žiofre, jeste i rekonstrukcija železničke deonice od Niša do Dimitrovgrada i izgradnja železničke obilaznice oko Niša.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

„Sve ovo radimo jer verujemo da Srbija ide ka Evropskoj uniji i mi smo tu da pomognemo Srbiji da postane deo naše porodice“, rekao je Žiofre.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović je rekao da je projekat rekonstrukcije delova Tvrđave izuzetno značajan za građane Niša jer kada se kazamati i ateljei budu renovirali to će značiti novi prostor za razvoj umetnosti i starih zanata u Nišu.

On je istakao da su u Nišu urađeni brojni projekti zahvaljujući Evropskoj uniji i Republici Srbiji i kao jedan od najvažnijih projekata izdvojio postrojenje za preradu otpadnih voda koje se gradi kod ušća Nišave u Južnu Moravu.

Taj projekat, dodao je Pavlović, Evropska unija finansira za čad 60 miliona evra.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com