Društvo

ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA: Postavljene kamere na vozilima, rad službe će biti uživo praćen iz monitoring centra

Zimska služba spremna je za predstojeće hladne dane, ocenjeno je danas na redovnoj smotri putara. Za gradsko područje ponovo će biti zaduženo JKP “Mediana”, dok je za prigradsko PZP “Trejs”, a kako je rečeno pripremljene su i dovoljne količine soli.

Nenad Stanković, komandant Štaba zimske službe podsetio je da je prošle godine grad Niš bio 22 dana pod snegom. Dodaje da će i ove godine prema najavama meteorologa zima biti blaga u odnosu na ranije godine. Najavio je da će biti otvorena i “situaciona soba”, iz koje će direktno da se prati rad službi na terenu.

“Na vozilima su stavljene kamere 360 stepeni koje snimaju teren. Direktno ćemo pratiti iz situacionog centra kakvo je održavanje gradskih saobraćajnica na terenu”, istakao je Stanković.

Foto: V.P.

Snežne padavine se još ne očekuju, nema najava, ali sedam ekipa je od danas spremno da reaguju u svakom trenutku.  JKP „Medijana“ je dodala još jedno vozilo svom voznom parku i stavila ga u funkciju zimske službe i spremna je da u punom kapacitetu reaguje u slučaju pojave snežnih padavina.

 

“Na raspolaganju imamo 18 vozila koja su opremljena posipačima i raonicima, a ukoliko bude većih snežnih padavina taj broj možemo da povećamo i na 25. Svakog dana imaćemo sedam ekipa koje će dežurati 24 sata i prema potrebama povećavati taj broj. Pored ovih vozila imamo i dva traktora i čistilice koje su, takođe, opremljene raonicima i posipačima i one mogu biti stavljene u funkciju zimske službe”, rekao je Ivan Mihajlović, direktor JKP „Medijana“.

Foto: V.P.

Osim mašinskog uklanjanja snega, on će se sa javnih površina čistiti i ručno. Za to su, prema rečima direktora Mediane namenjena i tri bacača snega i oko 100 radnika koji će, prema potrebama, uklanjati sneg sa trgova, trotoara i iz gradskih parkova.

“Novina u radu zimske služne ove godine jeste što su vozila opremljena GPS uređajima i kamerama i njihov rad će biti uživo praćen iz monitoring centra JKP „Medijana“, koji, takođe, funkcioniše 24 sata što će nam omogućiti da rad naše zimske službe bude efikasniji”, dodaje.

Najveće probleme putarima zadaju parkirani automoili pa apelujemo na građane da povedu računa o tome kako parkiraju svoja vozila kako bi zimska služba mogla da obavlja svoju funkciju nesmetano.

Foto: V.P.

Zimska služba će i ove godine funkcionisati prema prioritetima. U prvom stepenu prioriteta nalaze se prilazi svim javnim ustanovama, bulevari i ulice u kojima saobraća gradski prevoz u ukupnoj dužini od 66 kilometara. Drugi stepen priorita obuhvata široke ulice, prilaze svim mesnim kancelarijama i naseljima u dužini od 63 kilometra.
Treći stepen prioriteta obuhvata uže ulice, brtske ulice i ulice sa nižom frekvencijom saobraćaja u dužini od 42 kilometara. Četvrti i peti stepen obuhvata sve ostale ulice.

Zimska služba funkcioniše na potezu do Malčanske petlje, zatim do Mramorskog brda, do kraja ulice Ljubomira Nikolića, do kraja Bulevara „12.februar“, zatim do Niške Banje uključujući i Nišku Banju i do nadvožnjaka u Borskoj ulici.

“Trenutno na lageru imamo 1500 tona soli i 1600 kilograma granula kalcijum hlorida i 10 tona rastvorenog kalcijum hlorida koji služi za preventivno posipanje ulica kao preventiva od zaleživanja. I ove godine građani će moći da preuzmu so u gradskim opštinama, a JKP „Medijana“ će gradske opštine snabdeti određenim količinama soli”, kazao je Mihajlović.

Zimska služba JKP „Medijana“ ove godine će kao i prethodnih godina biti aktivna u periodu od 15. novembra do 31.marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com