Stari Niš

Zgrada Skupštine Grada projektovana je prvo kao internat za 180 učenika

Da li ste znali da je zgrada Skupštine Grada Niša u ulici  Nikole Pašića 24, inicijalno projektovana kao Šegrtski dom- odnosno internat za 180 učenika sa svim pratećim uslovima za učenje i rad kao što su učionice, kancelarije, ali i prostor za menzu i prodavnicu.

Arhitektonsko je delo jednog od najpoznatijih niških arhitekata toga doba Aleksandra Medvedeva (1900-1984). Projektovana je po nalogu Ministarstva socijalne politike Kraljevine Jugoslavije( i to nije slučajno jer je u to vreme na čelu Ministarstva bio Dragiša Cvetković) a počelo sa sa izgradnjom neposredno pred II svetski rat (1938-1940).

U toku same gradnje projekat je morao biti prerađen i prilagođen novoj funkciji zgrade. Odustalo se o izgradnje internata več je zgrada na takvoj lokaciji određena za zgradu Gradskog poglavarstva.  Do početka Drugog svetskog rata mogli su biti urađeni samo grubi radovi. Zgrada je završena 1948. i u nju se odmah uselio Gradski narodni odbor.

Iako je nakon II svetskog rata sa promenom namene i raznim parcijalnim rekonstrukcijama i nadograđivanjem uništen originalan koncept zgrade, inspirisan Mendelsonovim zaobljenim ugaonim objektima Medvedev joj je u startu dao na funkcionalnosti koja nije mogla biti poremećena ispravkama te ona i danas važi za jednu od najreprezentativnijih javnih objekata izgradjenih u Nišu u duhu Moderne.

Foto: Vladimir Jovanovć

.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com