DruštvoStari Niš

Zgrada Narodnog muzeja nekada izgrađena za potrebe banke danas čuva istoriju Niša

Zgrada Narodnog muzeja u Nišu izgrađena je 1894. godine za potrebe jedne od prvih niških banаka i služila je toj nameni sedam decenija. Тek 1963. godine, ova zgrada se ustupa na korišćenje Narodnom muzeju.

Novinar Ljubiša Sokolović kazao je da je ova banka bila stabilna i da je vodila računa o svojim klijentima.

“Već je 1921 godine , prvi put uložila svoj kapital u obućarsku radnju Vlade Dimitijevića tada poznatog niškog obućara da bi izgradio fabriku obuće, i ta fabrika je izgrađena pod imenom “Niške zadruge i Vlada Dimitrijević” koja je radila dugo”, kazao je Sokolović.

On dodaje, da je banka 1926. godine povukla svoj kapital, i više nije ulagala u osnivanje preduzeća.

“Nakon toga, bavila samo svojim klijentima, bankarska organizacija je postojala sve do 1941. godine, a za vreme rata, nema tačnih podataka šta je bilo, sve do 1946. godine kada je ugašena. Tada je formirana “Niška kreditna banka” i već 1945. godine, i radila je pod imenom “Niška komunalna banka”, to je ustvari preteča, “Niške banke” koja više na žalost ne radi, tu je bila do negde 1963., godine kada je napravljena nova zgrada za “Nišku banku”, a ovaj prostor je ustupljen niškom Narodnom muzeju”, kazao je Sokolović.

Kako je Borislav Andrejević zabeležio u knjizi “Spomenici Niša” zgrada je građena u duhu zapadnoevropskog graditeljstva. Visokoprizemna je sa posebno nazančenim ulaznim delom, koji je nešto i isturen sa velikim, majstoriskim izvedenimdrvenim, dvokrilnim ulaznim vratima.

Ova zgrada je rešenjem 1964. godine stavljena pod zaštitu zakona.

Tekst je deo projekta „Gde prošlost susreće budućnost“ koji je sufinansiran od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com