Društvo

Zgrada Gradske uprave čeka ugradnju panoramskog lifta

Zgrada u kojoj se nalazi Skupština grada Niša, ali i mnoge druge službe koje su od značaja za građane, nikada nije imala lift zbog čega su sve te službe bile nepristupačne za osobe sa invaliditetom. Sada je sa istim problemom suočena i Jasmina Barać, jedini odbornik u Skupštini grada koja je osoba sa invaliditetom.

Kako saznajemo od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski ovaj problem više neće biti ignorisan i već su pokrenuti sastanci koji će dovesti do njegovog što skorijeg rešanja.

‘’Obzirom da je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture on njih je neophodno pribaviti saglasnost. Pošto je usmena saglasnost za ugradnju panoramskog lifta, ali ne i unutrašnjeg data, tražićemo da se to i zvanično potvrdi odgovarajućim dopisom. Dok čekamo dopis razmišljamo i o drugoj varijanti, a juče smo na sastanku sa pomoćnicom ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, razgovarali i o tim mogućnostima’’, istakla je Sotirovski.

Ona dodaje da resorno ministarstvo u ovom trenutku, budući da je kraj godine, nije u mogućnosti to da finansira, a ni Grad Niš nema toliko para, potrebno je oko 11 miliona dinara za panoramski lif, realizacija ideje će sačekati iduću godinu.

Prema rečima Dragane Sotirovski panoramski lift bi bio ugrađen iz dvorišnog dela zgrade jer je to jedini način da se ideja realizuje, a da se ne naruši izgled zgrade koja je pod zaštitom.

‘’Ono što možemo u ovom trenutku jednokratno da uradimo, a uz pomoć ministarstva, to je da rekonstruišemo taolet na prvom spratu pored Skupštinske sale. On bi bio prilagođen potrebama osobama sa invaliditetom i to je nešto što ne iziskuje veliki finansijski izdatak’’, rekla je Sotirovski.

Prema njenim rečima grad će preko službe za poslove skupštine grada iznaći i mogućnost da finansijski pomogne jednoj osobi koja će biti samo za potrebe rada odbornika sa invaliditetom.

‘’Obzirom da za sada imamo samo jednu dobornicu, ta osoba će pomagati samo njoj tokom rada Skupštine, a u slučaju da narednih godina imamo još nekog odbora sa invaliditetom, bez obzira kojoj stranci ona pripadala, ta osoba bi se nalazila i njima na raspolaganju’’, kaže Dragana Sotirovski.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Napravi gradonačelnice novu sistematizaciju radnih mesta u gradskoj vladi i opštinskim organima, smanji broj bespotrebno zapošljenih koji ne znaju ni računar da upale a kamoli da ga koriste i eto para za panoramski lift!. Ali ovakav korak za novu sistematizaciju ti ne smeš da uradiš jer će da te tvoji partijski drugovi pojedu za 24h!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com