Društvo

Žetva u završnoj fazi: Rod prepolovljen u odnosu na prošlu godinu

Žetva pšenice na području Niša završena je na 90 odsto njiva. Rod je u odnosu na prošlu godinu prepolovljen zbog lošijih vremenskih uslova u vreme nalivanja zrna ali i manje upotrebe agrotehnike, izveštava TV Zona Plus.

Cena kombajniranja je od 14.000 do 17.000 dinara što zavisi od ličnih dogovora samih ratara sa kombajnerima jer poslednjih godina nema dogovora preko opština i saveta građana za organizovanu žetvu. Nema ni organizovanog otkupa. Zbog toga manjim proizvođačima ova godina neće biti berićetna.

Žetva pšenice u ataru niških sela je u završnoj fazi. U Gornjoj Toponici ozbiljniji proizvođači su sejali domaće seme, pa će imati, kažu, veći prinos od prosečnog. Ipak mnogo manji nego prošle godine.

Da ne bi zavisili od vremenskih uslova, ratari do oktobra mogu da se prijave za subvenecije polise osiguranja za koje je grad Niš ove godine izdvojio 3,6 miliona dinara. Prošle godine to pravo iskoristilo je stotinak poljoprivrednika.

Pošto još nije usvojen Zakon o žetvi ni ove godine nije bilo organizovane žetve, a cena kombajniranja je od 14 do 17.000 dinara po hektaru. Ranijih godina su postojale stručne komisije koje su kontrolisale cenu a i samu žetvu. Sada se ratari sami dogovaraju sa kombajnerima.

Već godinama unazad u Nišu nema organizovanog otkupa pšenice, tako da oni koji žele da je prodaju to mogu učiniti jedino u malim privatnim mlinovima. U njima se trenutno otkupna cena žita kreće oko 28 do 32 dinara po kilogramu.

Na području Grada Niša žito je zasejano na oko 7.000 hektara, piše na sajtu TV Zona Plus.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com