Ekonomija

ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO: Žena i biznis

Cilj konferencije “Žene u biznisu, medijima i kulturi” koja je održana u Nišu u Sali Simfonijskog orkestra je podizanje nivoa svesti društva o važnosti većeg učešća žena u vlasničkim i upravljačkim strukturama manjih i većih kompanija.Na konferenciji je istaknuto da su od posebnog značaja dijalog i razmena iskustava i znanja između potencijalnih i uspešnih preduzetnica u oblasti inovacionog preduzetništva.

„Žene imaju drugačije potrebe i mogućnosti i njima je potrebna i drugačija podrška, od toga da kada im je potreban kredit za investiciona ulaganja imaju posebnu hipoteku jer su vlasnici muškarci, do toga da žene preduzetnice nemaju stalne izvore finaniranja već zavise od projekata. Ovu konferenciju ćemo iskoristiti da lobiramo za bolje poslovno okruženje u kome za ženski biznis doneti jedan održivi socioekonomski okvir“, rekla je, između ostalog, Danka Milojković, direktor kuće klastera u Nišu na konferenciji „Žena i biznis“ posvećenoj promociji ženskog inovacionog preduzetništva.


Konferenciju je organizovao Color Media Sommunications u saradnji sa kabinetom Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj. Na konferenciji se govorilo o značaju ženskog inovacionog preduzetništva za privredu Srbije, uspešnim primerima dobre prakse kao i o uticaju digatilizacije i informacionih tehnologija na preduzetništvo.

„Kuća klastera je pre svega kuća za razvoj preduzetništva i udruživanja u klastere. Često nas samo povezuju samo sa klasterima, ali je klaster samo intrument koji, ukoliko podržimo početnicu u poslovanju, ili početnika, jer ih ne delimo na ženske i muške, mi ćemo uspeti da razvijemo preduzetničko društvo i da preduzetnice ili preduzetnike osnažimo u udruživanju i da tako zajedno pariraju srednjim i velikim preduzećima i tako opstanu na tržištu. Pružamo im na ovaj način i mogućnost da njihovi nastupi ne budu samo u Nišu , već da budu vidljivi i u celoj Srbiji i van Srbiji“.

Kuća klastera je pokrenula i inicijativu za drugačije finansiranje žena preduzetnica.

„Borbu smo započeli još septembra i naš tihi partner u tome je Nišavski upravni okrug. Imali smo sastanak u okrugu sa više od 25 predstavnica udruženja, preduzetničkih radnji, firmi i institucija i kao rezultat tog sastanka koji je pokrenula Dragana Sotirovski, je mogućnost da priđemo Fondu za razvitak preduzetnika Srbije koji je lociran u Nišu što nama jako znači jer nam je teško da stalno odlazimo za Beograd. Mere Fonda za razvoj su brojne i opredeljen je značajan novac, međutim način na koji se novac distribuira nije adekvatan aktuelnim potrebama i mogućnostima žena. To je bio naš neki predlog koji je upućen koji je upućen Vladi Republike Srbije“.

Na konferenciji je govorilo nekoliko žena preduzetnica, a među je bila i poznata glumica Vjera Mujović koja je govorila o Koko Šanel, jednoj od najinovativnijih žena 20 veka koja je oblikovala stil oblačenja žena svog vremena. Vanja Bokun Popović, internacionalni trener i govornik održala je motivaciono predavanje na temu „Žene pokreću svet – šta inovacija traži od nas?“.

Poznate novinarke, modne kreatorke i stilistkinje kao što su Snežana Dakić, Ivana Đorđević, Violeta Dmitrić Aleksić, predstavile su svoj novinarski put i primere dobre prakse za mlade devojke koje žele da se bave medijima i modom.

Na temu značaja ženskog preduzetništva za privredu Srbije govorile su Danka Milojković, Nevena Kragić, modna dizajnerka, Maja Ivanović Đukić, profesorka Ekonomskog fakulteta, Milva Dugan, Milva DSF Trading Company i Jelena Dimitrijević, modna kreatorka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com