DruštvoZdravlje

Žene obolele od raka osnovale udruženje „Budite uz nas“

„Kada krene borba sa karcinom kreće još jedna teška borba, a to je borba sa sopstvenim strahovima. U toj borbi žene iz Niša više nisu same već imaju podršku drugih žena takođe obolelih od raka, okupljenih u nedavno osnovanom udružnju „Budite uz nas““, istakle su članice pomenutog udruženja na tribini posvećenoj prevenciji i ranom otkrivanju raka, pre svega raka dojke.

Foto: B. Lj.

Nišlijka Milena Veličković kazala je da udruženje „Budite uz nas“ trenutno okuplja sedamdesetak žena koje se bore ili su pobedile opaku bolest.

„Nama je podrška potrebna. Osim naravno podrške porodice, potrebna nam je i podrška društva kako bi prevazišle sve probleme koji su nas snašli. Na žalost, trenutno nam nije omogućena psihološka podrška, a puno bi nam značila, naročito u tim prvim trenucima od momenta saznanja dijagnoze. Sada imamo udruženje i tu možemo da razmenjujemo iskustva i međusobno se pomažemo“, izjavila je Veličković.

Ona je kazala da je udruženje „Budite uz nas“ nedavno formirano, ali ima puno planova, između ostalog i to da se bori za neke benefite ženama obolelim od raka. „Sve što želimo da uložimo u naše zdravlje košta, a naročito za ovako osetljivu grupu.

Foto: B. Lj.

Troškovi su veliki, a minimalni iznos primanja koji žene dobijaju dok su na bolovanju zaista je nedovoljan da bi se prošlo kroz proces lečenja na način na koji je to potrebno“, rekla je Veličković.

Ivana Tomićević koja se od kancera bori od sredine 2019. godine izjavila je da će se članice udruženja „Budite uz nas“ boriti da žene shvate koliko je važno da brinu o sebi i svom zdravlju i da redovno odlaze na preventivne preglede.

„Preventiva je, možemo reći nerazvijena u našem zdrastvenom sistemu, ali to nije razlog da žene jednom godišnje ne obave sistematski pregled. Kada se bolest otkrije na vreme, a ja sam imala tu sreću da je otkrijem na vreme, lečenje je mnogo jednostavnije, bezbolnije i jeftinije i za zdravstveni sistem i za porodicu i na prvom mestu za samu ženu“, izjavila je Tomićević.

Ona je kazala da žene, naročito one na selu puno rade jer se posle posla u fabrici bave i poljoprivredom, ali da moraju da kažu sebi da su one bitne, najbitnije i da odvoje vreme za preglede.

„Ja sam sasvim slučajno, prilikom preventivnog pregleda otkrila da imam karcinom dojke i to na svoj četrdeseti rođendan. Dok je lečenje trajalo, ponovo sam sasvim slučajno, otkrila i karcinom štite žlezde. Njega sam takođe uspešno i na vreme uklonila. Sada se istovremeno lečim i na nuklearnoj medicini i na onkologiji. Nadam se da ću do kraja ove godine da završim lečenje i vratim se normalnom životu“, rekla je Tomićević, komercijalista po struci i majka troje dece.

Članice udruženja „Budite uz nas“ istakle su da za sada imaju jedino podršku niške gradske opštine Pantelej, koja im je i pomogla da organizuju tribinu sa niškim Domom zdravlja. U okviru nacionalnog skrininga u toj zdravstvenoj ustanovi prošle godine urađeno skoro 5.000 mamografskih pregleda i pri tom je kod dvadesetak žena otkriven karcinom.

Na mamografski pregled u Domu zdravlja u Nišu čeka svega tri do četiri dana, a u određenim slučajevima se radi istog dana kada se ultrazvučnim pregledom otkriju sumnjive promene u dojci.

Rak dojke, rekla je na tribini primarijus dr Slavica Aleksić, jedan je od vodećih uzroka prerane smrti žena u Srbiji, odmah iza moždanog udara i infarkta.

Od karcinoma, izjavila je Aleksić, u Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi,a više od 20.000 ljudi premine. Predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković je naglasila da je ta opština 2021. godine usvojila Akcioni plan rodne ravnopravnosti koji će važiti do 2025. godine, a u okviru tog plana je predviđena pomoć brojnim udruženjima. Pomoć je dobilo, dodala je Stanković, i udruženje „Budite uz nas“ koje okuplja žene oko istog cilja, a to je život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com