Ekonomija

Zemljište PIK Niša prošle godine koštalo grad Niš 600 miliona dinara

Iz budžeta grada Niša isplaćeno je prošle godine 600 miliona dinara na ime nadoknade za zemljište koje je u periodu posle Drugog svetskog rata oduzeto vlasnicima i pripojeno Poljoprivredno-industrijskom kombinatu Niš (PIK Niš).

Prema rečima načelnice gradske Uprave za finansije Nine Ilić grad će „tek isplaćivati“ za eksprepropisano zemljište.

„Grad je prvi stavljen na listu dužnika, a ne republika i onda svo zemljište koje je ljudima oduzeto plaća grad“, izjavila je Ilić na poslednjem zasedanju Skupštine grada.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je ranije tokom gostovanja na jednoj od lokalnih televizija izjavila da su sudski troškovi u nepovrat odneli mnogo para opredeljenih za „rehabilitaciju“ puteva i ulica.

„Po nekom takozvanom „Šešeljevom“ zakonu iz ko zna koje godine, prvi poverilac jeste lokalna samouprava, a drugi Ministarstvo finansija. Ukoliko lokalna samouprava nema para „skinuće“ od Ministarstva finansija, ali lokalna samouprava uvek ima para, tako da sudovi sada skidaju nama“, izjavila je Sotirovski.

Na „skidanje“ para sa računa grada zbog nadoknade za zemljište koje je oduzeto prilikom osnivanja PIK Niša grada žalio se i prethodni gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On je 2017. godine rekao da je grad te godine platio više od 100 miliona dinara, dok je vrednost svih pristiglih tužbi oko 500 miliona dinara. Dve godine kasnije, nadležni u Gradskoj upravi su kazali da je PIK Niš koštao do tada gradski budžet više od dve milijarde dinara.

PIK Niš bioje jedan od najvećih poljoprivredno-industrijskih kommbinata na jugu zemlje, a otišao je u stečaj 2010. godine.

Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisije da kada imovina organizacije koja je zemljište oduzela ne može da isplati obeštećenje, obavezu preuzima grad ili država.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com