Društvo

Zeleni zid predao potpise za prvi Durlanski parkić

Predstavnici neformalne grupe Zeleni zid predali su danas peticiju sa potpisima komšija i sugrađana, koji su tokom maja meseca potpisivali i podržali inicijativu za prvi Durlanski parkić.

Inicijativa za uređenje međublokovskog zelenog prostora izazvala je interesovanje građana, a iz Zelenog zida kažu da je odaziv komšija i i sugrađana za potpisivanje peticije bio sjajan, kako uživo tako i onlajn.

Marija Peternel, Udruženje „Zeleni zid“

„Predali smo 1228 potpisa predsednici opštine Pantelej Nataši Stanković. Sada idemo u predsedništvo grada Niša gde ćemo predati peticiju gradonačelnici grada Niša Dragani Sotirovski i glavnoj gradskoj urbanistikinji Tanji Obradović, a odmah zatim idemo do JKP „Mediane“ gde ćemo direktоru Dragoslavu Pavloviću predati takođe peticiju“ kaže Marija Peternel iz „Zelenog zida“

U blizini ovog zelenog prostora nalazе se vrtić i osnovna škola, ali ne postoji nijedan park, zbog čega žele da ga urede i učine okruženje lepšim i zdravijim. Očekuju podršku nadležnih i nadaju se da će se uspešna saradnja nastaviti.

„Želimo da svi koji su donosioci odluka budu upoznati sa našim zahtevom i inicijativom da Durlan najzad dobije svoj prvi parkić i da ta jedna parcela – međublokovska zelena površina, javna, dobije status javnog gradskog parka“

Foto: MRCN

Cilj inicijative je i da edukuje i osvesti komšije i sugrađane da su građanske inicijative moguće i da je moguće napraviti komunikaciju sa nadležnima iako su građani prestali da veruju, objašnjavaju iz Zelenog zida.

„Očekujemo da nadležni podrže našu inicijativu, inicijativu komšija i sugrađana. Imali smo već dva sastanka, jedan sa predsednicom opštine Pantelej, drugi sa glavnom gradskom urbanistkinjom Tanjom Obradović i njihove reakcije su zaista pozitivne, one su u načelu podržale našu inicijativu“

Kako bi realizovao svoju ideju, „Zeleni zid“ je za podršku konkurisao preko platforme promeni.rs, gde su pored finansijske, dobili i značajnu savetodavnu i logističku pomoć.

„U inicijativi za prvi Durlanski parkić imali smo podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju kroz program Tvoje mesto u Srbiji koji su nam pomogli, imali pravnu podršku, logističku i podržali su štampanje promo materijala. Hvala im što pokazuju da građanske inicijative uspevaju i svedoci smo da na teritoriji čitave države skoro svakog dana imamo novu inicijativu, ljudi se bore za svoj životni prostor u svakom bloku i na svakom mestu“

Peternel ističe kako su tokom realizacije aktivnosti imali i podršku ekoloških aktivista iz organizacija „EKO gorila Niš“ i „Zeleni ključ“.

„Imali smo akciju čišćenja gde smo čisitli sve ove zelene površine međublokovske. Oni su bili uključeni sve vreme u sve naše akcije, prikupljanje potpisa,i samim tim smo i na taj način kroz razgovore i komunikaciju sa komšijama i sugrađanima pokušali da podignemo njihovu svest o značaju ekoloških problema“

promeni.rs

Iako ponosni na dosadašnji uspeh, iz Zelenog zida su svesni da je potrebno nastaviti sa aktivnostima kako bi zaista dobili svoju zelenu oazu.

„Sada predstoji onaj teži deo a to je realizacija naših zahteva i ideja je da u to uključimo i studente Fakulteta arhitekture u Nišu da oni naprave neko idejno rešenje za našu međublokovsku parkovsku zelenu površinu, mi se nadamo da ćemo sledeće godine imati jednu izložbu, a potom i realizaciju parka“

Oni se nadaju da će im JKP Mediana i Sektor zelenila pomoći oko brige o parkiću, kako bi on ostao mesto okupljanja komšija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button