DruštvoMoja pričaVirus Korona

Zekići zajedno koračaju kroz život, ali se zajedno bore i protiv korone

Bračni par Zekić, Marija i Marko iz Niša, odlikovani su sretenskim nagradama jer su kao zdravstveni radnici  treći put u crvenoj kovid zoni i pomažu u lečenju pacijenata koji su inficirani kovidvirusom.

Sretenjsku nagradu nisu očekivali, nisu ni pomišljali na tako nešto jer su se za pomoć pacijentima opredelili poštujući medicinsku etiku i vođeni željom da ljudima u najtežim trenucima pruže pomoć. Marija je medicinska sestra u Univerzitetskom kliničkom centru, a Marko u Domu zdravlja radi na na uzorkovanju, otkrivanju i konstatovanju novih slučajeva virusa Korona.

“U trećem talasu, kada je došlo do povećanja brojeva osoba inficiranih kovidom 19, smo se dobrovoljno prijavili za rad u crvenoj zoni. Nimo čekali da nas pozovu, da nas pitaju da li želimo u crvenu zonu, jer smo znali da smo potrebni i lekarima i pacijentima”, kaže Marija naglašavajući da se to njihov poziv za koji su se oni odlučili.

 

foto: lična arhiva

Onog trenutka kada su doneli oduku da postanu medicinski radnici znali su šta ih sve može očekivati, ali su znali i da je njihova moralan obaveza da uvek budu sa pacijentima, a posebno kada je njima najteže.

Marko se na poslu koji obavlja prvi sreće sa kovid pacijentima. Posebno vodi računa, a to mu je i najteže, kada pecijantu mora da saopšti da je pozitivan na Kovid 19. Tu ne završava svoj posao. Pokušava da ih umiri, oslobodi straha i posavetuje kako da se ponašaju.

“Nije prijatno nikom kada sazna da boluje od bilo koje bolesti, a posebno sada od Kovida 19. Za njih uvek imam osmeh, toplu reč i savet. Kažem im da se odmaraju kući dve nedelje, da će sve biti u redu, da nije ništa strašno, da će lekar odrediti terapiju. Trudimo se svi pa i ja da im budemo maksimalna podrška u svemu. Osmeh, pristupačnost i topla reč zdarvstvenih radnika je pola zdravlja naših pacijenata”, kaže Marko.

 

Marija i Marko imaju poruku za svoje sugrađane, a ona glasi da se pridržavaju svih mera zaštite, da vode računa o svom zdravlju jer tako štite i svoje najbliže ali  i ljude sa kojima se sreću. To je, dodaju oni, uz vakcinisanje najvažnije da pobedimo virus sa kojm se ceo svet bori već godinu dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com