Kolumna

ZDRAVSTVO: Izjednačiti državnu i privatnu praksu

Mnogi lekari nalaze se u klasičnom sukobu interesa.

Otuda i sumnja pacijenata, da li se na pojedine dijagnostičke preglede jako dugo čeka zbog velike gužve ili upravo zbog tih lekara kojima je u interesu da ultrazvuk, skener ili magnet platite u privatnoj ordinaciji.

Zamislite jednu kliniku u Kliničkom centru Niš i liste čekanja za neku intervenciju ili operaciju koja nije hitna.

Liste čekanja kako bi izgubili strpljenje

Naravno da je lekarima koji tamo rade u interesu da se na dijagnostičke preglede koji prethode operaciji jako dugo čeka, kako biste izgubili strpljenje i otišli u privatnu kliniku.

Koliko je samo takvih intervencija, operacija, koliko pacijenata, koliko para. Koliko tihog negodovanja od strane pacijenata, ali tihog – na nivou šaputanja, da se jadni nekom lekaru ne zamere jer će im možda opet zatrebati.

Tu nepravdu moramo ispraviti. Svaki čovek zaslužuje dostojanstveno lečenje i adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Rešenje je u izjednačavanju državne i privatne prakse

Lekarima treba dati veće plate i pružiti im mogućnost da se odluče između državne i privatne prakse. Na taj način smanjićemo količinu para koja se izdvaja kasnije za lečenje obolelih od raka i drugih teških bolesti. Ljudi se kasno javljaju lekaru, ne zato što nemaju svest o značaju zdravlja, već zato što nemaju para da se leče.

Da bi se adekvatno lečili u Kliničkom centru u Nišu, moraju da imaju novac i vezu, moraju da znaju nekog, pa makar to bila i higijeničarka koja će urgirati za njih da ih lekar specijalista dobro sagleda, jer je uvek u gužvi.

Međutim, da li je neko pokrenuo inicijativu za promenu ovakvog sistema?
Teško da će lekari to uraditi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com