Društvo

Ždrale: Izgradnja bazena za prikupljanje atmosfertskih padavina do sredine avgusta

Više od 50 ulica na teritoriji GO Palilula bilo je ugroženo poplavama usled velike kiše koja je padala u četvrtak u večernjim časovima. Između 400 i 450 objekata je ugroženo, što stambenih, što poslovnih, prvenstveno mala i srednja preduzeća. Do sada je opštini prijavljeno 430 objekata koji su oštećeni tokom nevremena, a prijavljivanje i dalje traje. Na sastanku gradskog Štaba za vanredne situacije koji je održan u nedelju doneta je odluka da Institut za javno zdravlje danas krene u dezinfekciju svih objekata koji su bili poplavljeni jer sve mora da se očisti i sredi, a dodatni  problem je i korona pa se preduzimaju sve mere za zaštitu života i zdravlja stanovnika, kaže Aleksanda Ždrale, predsednik GO Palilula.

„Druga odluka gradskog Štaba je da se krene u pregovore sa građevinskim firmama i izradu idejnih projekata kako bi se na desetak udarnih tačaka u višim delovima opštine izgradili bazeni većih zapremina koji će vodu iz bujičnih potoka koji se javljaju prilikom jakih kiša, prikupljali na jedno mesto i sistemom spojenih sudova, odvodili do postojećih kolektora. U kasnijoj fazi je u planu da se izgrade i dodatni kolektori“, kaže predsednik GO Palilula Aleksandar Ždrale.

Prema njegovim rečima izgradnja bazena se može očekivati do kraja ovog ili u prvih desetak dana avgusta.

Predsednik GO Palilula Aleksandar Ždrale je od Štaba za vanredne situacije zatražio i da se u opštini proglasi vanredna situacija.

„Zahtev sam podneo u petak, ali odgovora još nema. Nama bi to bilo od velike pomoći, jer na taj način bi u pomoć mogle da nam priteknu i preduzeća iz Republike ali i Vosjka jer imamo veliki broj poplavljenih objekata i saobraćajnica“, kaže Ždrale.

Prema njegovim rečima svi zainteresovani građani koji su pretrpeli štetu mogu da se obrate GO Palilula predajom dokumntacije na šalter broj 2 sa tačnim spiskom tehničkih uređaja i samih objekata koji su oštećeni. Šteta može da se prijavi i preko  aplikacije “Komunalko” na sajtu GO Palilula, a može i preko android mobilnih telefona.

„U opštini se formira pedmet na osnovu te dokumentacije i dostavlja se gradskom Štabu za vanredne situacije. Oni u svom  sastavu imaju elektroinženjere, građevinske inženjere koji su i veštaci sa licencom i oni će da izađu na teren i procene koja je vrednost oštećene imovine. Kada oni procene štetu Gradsko veće će doneti odluku o nadoknadi štete“, kaže Ždrale i dodaje da je prava sreća da do sada nisu imali ni jedan prijavljeni objekat koji nije sigiran za stanovanje.

„Iselili smo samo jednu desetočlanu porodicu, jer je njihov objekat bio jako ugrožen i bilo je u porodici male dece. Porodica je smeštena u jednom hotelu u gradu. Oni će se vratiti kada njihov objekat bude proglašen pogodinim za stanovanje“, ističe Ždrale.

Nakon prestanka padavina sva gradska preduzeća su pritekla u pomoć, pre svega Naissus i Mediana. Njihovi radnici su sve vreme na terenu sa opštinskim službenicima i pomažu u rasčišćavanju objekata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com