Virus Korona

Zbrinjavanje na Ginekološkoj klinici bez problema. Određeni posebni prostori za porodilje i trudnice sa virusom korona

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Niš, obavlja sve preglede i druge medicinske usluge svim pacijentkinjama. Zbrinjavanje trudnica i porodilja odvija se bez ikakvih problema, ali uz mere opreza zbog novonastale epidemiološke situacije zbog korona virusa COVID-19, uz poštovanje svih protokola SZO i propisanim merama od strane nadležnih epidemioloških službi, rekli su Niškim Vestima u Kliničkom centru Niš.

 

„U prostoru zgrade Ginekološko akušerske klinike, odmah po najavi da je virus prisutan u našoj zemlji, određeni su posebni prostori i namenski su prošireni kapaciteti za zbrinjavanje pacijentkinja sa potvrđenim prisustvom virusa, odnosno sa sumnjom na prisustvo, kao i poseban put, kojim će se one kretati i medicinski sagledavati“, ističu.

U upravi KC Niš podsećaju da smo već imali takav slučaj 27. marta ove godine, kada se 37- godišnja trudnica, sa sumnjom na COVID-19, uspešno porodila i dobila zdravu devojčicu. I tada su i majka i beba, zbrinute po svim predviđenim merama opreza i propisanim algoritmima.

 

„Nakon porođaja, majke i bebe se smeštaju u posebne izolacione boksove, a kako bi i pacijenti sa virusom ili sumnjom, ali i svi ostali pacijenti i zdravstveno osoblje, maksimalno bili zaštićeni od mogućnosti zaražavanja ili prenošenja virusa“, dodaju u Kliničkom centru.

Poređenja radi, u februaru 2019. godine na niškoj ginekologiji rođeno je 240 beba, a istog meseca ove godine na radost svih čak 24 više. Kada je reč o martu 2019.godine,  majke su donele na svet 231 dete, a u istom mesecu ove godine, rodilo se 230 beba.

U upravi Kliničkog centra ističu da nijedna organizaciona jedinica, odnosno klinika nije zatvorena, da sve funkcioniše po unapred utvđenom planu, a u skladu sa proglašenim vanrednim stanjem u zemlji, tako da se, sem COVID pacijenata, zbrinjavaju i svi pacijenti sa hitnim stanjima, kao i onkološki pacijenti, kako su to nadležni organi Republike Srbije i naložili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com