Hronika

ZBOGOM LEGENDO. Preminuo poznati glumac, naš Palilulac Desimir Stanojević

Desimir Stanojević, poznati srpski glumac, preminuo je u svom stanu u 70-toj godini života.

Rođen je u Nišu, igrao je u niškom Narodnom pozorištu od 1970. do 1990. godine a od 1991. u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Osnivač je Omladinskog pozorišta „Treća polovina“i tvorac prvog mjuzikla „Violinista na krovu“ u istoriji Niškog pozorišta. Takođe je zaslužan za postavljanje mjuzikla “Cigani lete u nebo” u niškom teatru. Glumio je u nekoliko filmova i serija, a njegova najzapaženija uloga bila je u seriji „Srećni ljudi“, kada je igrao lik Vukašina Golubovića.

Profesionalna karijera ga je odvela u Beograd, ali je za sebe uvek govorio da je Nišlija, tačnije Palilulac, na privremenom radu u Beogradu. Zbog svojih profesionalnih zasluga, ali i činjenice da Niš nije nikada zaboravio nego mu se stalno vraćao City Marketing Centar je snimio film o njemu. Desko se tada šalio pa je često govorio da je on jedini glumac koji je dobio film za života. Ali upravo to što je snimljen za života, ostaviće večni trag.

„Palilula. Ovo je mesto gde sam se rodio i kome se stalno vraćam. Palilulac je odredište iz kog si kraja grada… I danas s ponosom kažem : „Ja sam Palilulac“! … Zna se kakvi su momci odrastali u Paliluli…“, govorio je Desko u filmu “Život je mjuzikl”, koji je urađen u produkciji City production.

Jedini je iz Niša koji se bavio mjuziklom, a upravo mu je želja bila da mjuzikl dovede u svoj rodni kraj. Dva mjuzikla koja su na repertoaru Narodnog pozorišta su deo njegovog sna. Planirao je da da na scenu niškog teatra postavi i mjuzikl “Grk Zorba”, ali je na žalost on ostao nedosanjan.

Radovao se kada je govorio o prvim danima na Paliluli, o svojim angedotama, porodici, njegovim drugim aktivnostima koje je malo ko znao.

Ipak, muzika je bila njegov život od najmlađih dana, od gitare na Paliluli, sviranja po ćoškovima, prvih svirki sa bedovima, do nekoliko albuma starih gradskih romansi.

Mi ćemo ga upravo po tome pamtiti, po veselom duhu i divnom glasu koji nije štedeo kad god bi se okupili.

Desimir Stanojević (7. oktobar 1950. god. u Nišu – 10. mart 2020. u Beogradu).

Desimir Stanojević, nekadašnji član ansambla Pozorišta na Terazijama u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu.

Desimir Stanojević je odigrao prvu ulogu u niškom Narodnom pozorištu 7. oktobra od 1969. (Ah, divljino, u režiji Dušana Rodića). Do 1990. odigrao je preko 80 uloga (Đido – Milić, Ivkova slava – Neko, Večiti studenti – Šef, Šuma – Nesrećković, Zona Zamfirova – Mane, Doživljaji Nikoletine Bursaća – Nikoletina, Don Žuan se vraća iz rata – Don Žuan, Otac na službenom putu – Otac)…

Od 1990. god. je u angažmanu u Pozorištu na Terazijama, gde je igrao preko 30 uloga (Grk Zorba – Zorba, Violinista na kravu – Tevje, Maratonci trče počasni krug – Laki Topalović, Ivkova slava – Кalča, Tri musketara – Rišelje, Cigani lete u nebo – Talimon i otac Zobar, Jubilej – Prvak)… Igrao je i u drugim pozorištima u Beogradu (Beogradsko dramsko pozorište, Pozoršte Slavija, Pozorištance Puž).

Igrao u TV serijama, dramama i filmovima domaće i strane produkcije (Srećni ljudi, Seljaci, Selo gori a baba se češlja, Bićemo prvaci sveta, Lager Niš; RAI – Toulouse Lautrec, Carravagio, Lo scandalo della banca romana, Paura di amare, Restauratore).

Snimio je 5 celovečernjih televizijskih šou-programa za RTS i RTV (Neka pesma boli, I srušiše se lepi snovi moji, Veče u teatru, Mjuzikli za sva vremena, Кalčine priče, dečije pesme), kao i 4 albuma za PGP RTS.

Režirao je preko 10 predstava (Violinista na krovu, prvi mjuzikl u istoriji Niškog pozorišta 11.mart 2010, Mjuzikl Cigani lete u nebo 16.decembar 2017, Кafana kod svi, Sima se vraća kući, Ribarenje na asfaltu)…

Učestvovao je na 8 festivala zabavne, starogradske i dečije muzike („Menadžer“ u Beogradu, „Beogradsko proleće“, „Tamburica“ u Novom Sadu, „Niška jesen“ – dvostruki pobednik).

Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti pozorišta, televizije i muzike.

Кomemoracija povodom smrti Desimira Stanojevića biće održana u sali Narodnog pozorišta 13. marta u 12 časova.

Oproštaj od Desimira Stanojevića biće u ponedeljak 16. marta u 15 časova na Novom groblju u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com