Društvo

Zbog vanredne situacije u Srbiji otkazuju se sva putovanja do 15. maja

Otkazuju se sva turistička putovanja ugovorena do 15.maja, odnosno do okončanja vanrednog stanja – navodi se na sajtu Jute. Kako saznajemo, putnicima neće biti vraćen novac, već će biti ponuđeni sporazumni raskidi ugovora. To podrazumeva da će organizator putovanja biti u obavezi da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu dana od dana prethodno planiranog putovanja koje se otkazuje.

Putovanja ugovorena za letnju turističku sezonu 2020. realizovaće se u skladu sa Ugovorom. YUTA će u saradnji sa nadležnim Ministarstvom i preporukama nadležnih organa, kao i Svetske zdravstvene organizacije, u zavisnosti od situacije, početkom maja meseca dati dalje preporuke u vezi letnjih putovanja.

Inače, turističke agencije širom Srbije, pa tako i u Nišu, prilagodile su poslovanje uslovima varednog stanja. Za vreme trajanja vanrednog stanja radno vreme poslovnica nekih agencija je skraćeno, pojedine agencije uvele su dežurstva sa po jednim radnikom u poslovnici, a većina radi od kuće i komunicira sa klijentima putem mejlova, društvenih mreža ili telefonom.

“Sve ovo je u skladu sa zvaničnim preporukama o zaštiti zdravlja na radu kako bi naši zaposleni bili zaštićeni, a da klijenti ne trpe posledice odluka koje su u cilju očuvanja zdravlja cele nacije”, navode u jednoj niškoj agenciji.

YUTA će u skladu sa sa odlukama upravnog odbora i novonastalom situacijom insistirati kod nadležnog ministarstva na modalitetima za pomoć turističkoj privredi i turističkim agencijama na oslobođanju od plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene, oslobađanju obaveze posedovanja depozita na računu na kraju tekućeg meseca, oslobađanju od obaveza prema finasijskim institucijama, omogućavanju izdavanja posebnih potvrda u funkciji odloženog korišćenja ugovorenih usluga. Pregovori su, kako navode, u toku.

“Naše resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je o svim aktivnostima YUTA informisano. Očekujemo njihovu saglasnost i sugestije radi daljeg postupanja. YUTA će sve dalje aktivnosti koordinirati sa Ministarstvom i postupati u skladu sa aktima Vlade Republike Srbije o obavezama pravnih i fizičkih lica u uslovima vanrednog stanja”, stoji u saopštenju YUTE.

Kako saznaju Niške Vesti, u slučajevima kada putnici insistiraju na raskidu Ugovora o putovanju za letnju turističku sezonu 2020. primenjivaće se isti postupak kao i za otkazana putovanja.

Iz turističkih agencija mole svoje klijente da imaju razumevanja, strpljenja i da podrže ove izmene jer putnike nakon prolaska vanredne situacije ponovo čekaju najlepša putovanja. Ističu da je sada najvažnije da se sačuva zdravlje svih i da očekuju da će ova “bura” brzo proći. Putnici nisu i neće biti prepušteni sebi. Ističu da su agenti putem modernih tehnologija i dalje tu za sve koji imaju nedoumice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. BRUKA!!!! Otkud YUTA-i pravo da se ponaša kao sudija i sama donosi odluke koje njima najviše odgovaraju?!?!? Postoji Ugovor, jasan i glasan, postoje uslovi putovanja, obaveze agencije i putnika jasno definisane, a tamo nema ni reči o nekakvim vaučerima ili šta su već smislili.

    BRUKA!!!

    Odmah tužiti i tražiti povraćaj uplaćenih para!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com