Društvo

Zbog promene klime grmljavine će biti sve jače i dugotrajnije

Letnji pljuskovi koji nas iznenađiju ovih dana praćeni su, po pravilu, sve jačom grmljavinom koja kod građana izaziva neprijetna osećanja. Prema rečima dr Dragana Gajića, profesora na studijskom odseku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, električna pražnjenja sve su češća pojava u prirodi. Zbog klimatskih promena dolazi do većih isparenja u morima i okeanima i za nekoliko godina hladni talasi tokom leta i grmljavine u zimskim mesecima postaće svakodnevica, kaže Gajić. Ovakve vremenske nepogode za naučnike nisu iznenađenje.

 

 

Prof. dr Dragan Gajić; Foto: Privatna arhiva

“Promenila se klima, globalno zagrevanje dovelo je do većeg isparavanja u morima  i okeanima”, objasnjava prof. dr Dragan Gajić. “Otopljavanje klime je dovelo do toga da su na morskim površinama veća isparavanja vode, a sa druge strane da je prizemni sloj u zemljinoj atmoferi postao dinamičniji. Vazdušne mase koje nose velike količine vlage sa mora dolaze na kopno, jer je razlika u pritiscima ciklona i anticiklona mnogo veća sada nego što je bila pre 40 do 50 godina. Vlažne mase koje dolaze zbog  zagrevanja kopna se podižu vertikalnim strujanjem u velike visine gde dolazi do njihovog zaleđivanja. Sada se nalaze i veće količine naelektrisanja u tim vlažnim masama i one izazivaju veće burne grmljavine i jake munje. To je nešto što je uobičajena situacija”, objašnjava Gajić i dodaje da je i pražnjeje sada intenzivnije i dugotrajnije.

Grmljavinu bez padavina imali smo i 1999. godine za vreme bombardovanja zbog velike količine prašine, objašnjava profesor Gajić.

“Za vreme rata to se dešavalo zbog toga što smo u troposferi imali imali veće  količine prašine za čija zrnca se hvatala veća količina leda koji je doprineo da je bila prisutna veća količina naelektrisanja”, kaže Gajić.

On dodaje da možemo da očekujemo da imamo sve veća ekstremna iskakanja od uobičajenih vremenskih situacija.

“Imaćemo sada epizode koje su ekstremno velike. Imaćemo situacije da u sred zime imamo toplo vreme i pojavu grmljavine u toku zime što je pre pola veka bilo nezamislivo. Sa druge strane u toku leta imaćemo jake vetrove, nepogode i tako dalje  upravo iz velike razlike koje imamo u pritiscima između ciklonalnih i anticiklonalnih područja”, dodaje dr Dragan Gajić.

Profesor Gajić objašnjava i kako se zaštititi od grmljavine.

“Ukoliko ste napolju za  vreme trajanja grmljavine i oluje, treba čučnuti, jer je u tom položaju kontakt sa zemljom najmanji. Ukoliko Vas oluja zatekne u vožnji, izbegavajte duže zadržavanje pored vode .Vozači treba da isključe motor i dobro zatvore sva vrata i prozore, jer se samo u tom slučaju se vozilo ponaša kao Faradejev kavez. Struja tada ne prodire u vozilo, već teče po njegovoj površini”, kaže Gajić.

Mobilni telefoni ne predstavljaju opasnost. Ukoliko ste u stanu ili kući, isključite aparate iz utičnice ukoliko nemate prenaponske osigurače.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. U predugom maltretiranju gradjana o kovidu ovakve vesti su blagotvorne.Profesor Gajić nas upućuje i savetuje o temi koja nas zanima a mnoge i plaši.
    Nastavite sa sličnim temama koje nas vraćaju u normalan život….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com