Hronika

Zbog pljačke banke Nišlija osuđen na pet godina i mora da vrati 82.000 evra

Nišlija M.K. osuđen je na pet godina zatvora zbog pljačke niške filijale Vojvođanske banke koju je izvršio pre 12 godina, na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koji je zaključio sa Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, a koji je potvrdio Viši sud. M.K. je u odsustvu osuđen na osam godina robije zbog razbojništva i nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i eksplozivnih materija jer je 5. marta 2010. godine učestvovao u pljački banke nakon čega je pobegao.

Po poternici koju je za njim raspisala Srbija uhapšen je u Španiji i ekstradiran iz ove zemlje. Iskoristio je zakonsko pravo da traži ponovljeno suđenje kako bi se preispitala zakonitost pravnosnažne odluke donete bez njegovog prisustva. Kazna mu je umanjena na ukupno pet godina, ali mu je oduzeto 82.160 evra i obavezan je da plati sudski paušal od 15.000 dinara, a o ostalim troškovima će se odlučiti posebnim rešenjem. Do odlaska na odsluženje zatvorske kazne M.K. će biti na slobodi.

„M.K. je ukinut mu je pritvor, ali mu je izrečena mera napuštanja boravišta i obaveza javljanja jednom mesečno nadležnoj policijskoj stanici svakog narednog meseca od 1. do 5. u tom mesecu. Takođe, oduzeta mu je i putna isprava“, saopštio je portparol Višeg suda u Nišu, sudija Miško Radivojević.

Kako je ustanovljeno tokom sudskog postupka Vojvođansku banku opljačkala je razbojnička petorka. A.Đ. je vozilom „seat kordoba“ dovezao pljačkaše do Episkopske ulice, nakon čega su ušli u banku. Na licima su imali maske, na glavi perike a da bi zavarali obezbeđenje, u rukama su držali cveće. Naoružani pištoljima, najpre su savladali radnika obezbeđenja udarivši ga nekoliko puta drškom pištolja po glavi, usled čega je zadobio prelom potiljačne kosti, a da bi ga uplašio M.K. mu je pucao iznad glave. Nakon što su razoružali i drugog radnika obezbeđenja G.M., ušli su u trezor banke, zapretili da će pucati u troje službenika i naredili im da legnu na pod.

Uzeli su novac raznih valuta ukupne vrednosti 48.203.570 dinara i potrpali ga u platnenu torbu. Na izlazu iz banke sreli su se sa A.M., takođe službenikom obezbeđenja u koga su pucali ali ga nisu pogodili. Vozilo su ostavili na periferiji Niša gde su ga zapalili ali se vatra ugasila pa je policija pronašla maske i perike korišćene u pljački. Zahvaljujući biološkim tragovima, razbojnici su identifikovani i uhapšeni krajem novembra 2010. godine, ali ukradeni novac nije pronađen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com