Hronika

Zbog obilnih padavina u toku noći Gabrovački put liči na bujični potok (FOTO)

Gabrovački put u naselju Gabrovačka reka noćas, kako su počele obilne padavine, više liči na bujični potok nego na ulicu. Voda se sliva sa obližnjih brda, a meštani svoja dvorišta brene stavljanjem lomova na kapije i pored ograda dok oni kojima je mulj i voda u toku noći ušla u dvorišta i gareže pokušavaju nanose da očiste lopatama i metalama. Situacija nije ništa bolja ni u okolnim selima kroz koja prolazi Suvodolski potok.

U selu Suvi Do poplavljen je centar sela. U selu je poplavljena i jedna kuća, a do veće štete nije došlo samo zahvaljujući ekipama JKP „Mediana“ koje su bile na licu mesta već pre ponoći. Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula se od ranih jutarnjih sati nalazi na terenu sa svojim saradnicima. Prema dojavama sigrađana poplava ima i u naselju Nikola Tesla, a ne „miruje“ ni Mramorski potok.

„ Na terenu sam od jutros. Obišao sam Suvi Do. U Suvom Dolu je poplavljena samo jedna kuća ali ima mnogo nanosa na putevima. Situacija u Suvom Dolu bi bila još dramatičnija, ali su noćas reagovaleekipe JKP „Mediana“. Oni su oko 23,30 sati bili na licu mesta i zatvorili su neke prelivne kanale koji su mogli da izazovu katastrofalnu štetu. Problem je velika količina smeća koja se nalazi u ovoj reci. Suvodolski potok se izlio i ako je letos čišćen u čemu je učestvovalo i JKP „Mediana“ kao i meštani sela“, kaže Bratislav Vučković.

Ništa bolja situacija nije ni u naselju Gabrovačka reka.

„Situacija je ovde katastrofalna.Ovakva situacija nije bila ni posle onih letošnjih kiša. Odrona ima na sve strane.Saobrađajnice su neprohodne. Jedan višedecenijski problem je sada eskalirao“, dodaje Bratislav Vučković.

U naselju Gabrovačka reka problem su bujične vode koje se slivaju sa brada, a neregulisano kanalisanje je samo pogoršalo situaciju. Da sve bude još dramatičnije doprineli su i bujični potoci.

„U naselju Gabrovačka reka je došlo do velikog odrona i ugrožena je saobraćajnica. O tome su obavešteni nadležni iz Direkcije za izgradnju grada“, keže Vučković. „Kod manastira u Gabrovacu se urušio potporni zid i put nije prolazan. Meštani su postavili nekoliko oznaka da vozači mogu da vide da je tu opasnost“.

Selo Vukmanovo je ostalo bez struje.

„Došlo je do prekida električnog napajanja obzirom da je jedan električni stub pao i žice su na zemlji. Vukmanovo je sada bez struje. I o tome su obavešten Štab za vanredne situacije kako bi se intervenisalo preko EPS-a“, kaže Vučković.

Vušković kaže da su obilne padavine učinile svoje ali to ne znači da ubuduće rad preduzeća koja upravljaju vodotokovima, šumama jer je puno i grana na putevima, mora sa lokalnom samoupravom da bude intenzivnije i kooperativnije.

Ništa bolja situacija nije ni u gradu. Na Bulevaru Šabana Bajramovića ima dosta mulja.

„Konvanlučka ulica je takođe u katastrofalnom stanju. Imamo prijave i za Mramosrki potok. Opština može samo da obavesti nadležne službe jer mi nemamo svoju operativu, ali je su ovo problemi koji su se gomilali godinama i koja sada moraju da se rešavaju, a učinićemo sve što je u našoj moći da dpmognemo ljudima“, kazao je Bratislav Vučković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com