HronikaVirus Korona

Zbog nepoštovanja policijskog časa 82 novčane kazne

Od uvođenja policijskog časa pa sve do danas prepodne, Prekršajni sud u Nišu izrekao je 82 novčane kazne zbog nepoštovanja mere zabrane i ograničavanja kretanja za vreme policijskog časa. 

Od 82 kažnjene osobe, čak njih 11 njih ima više od 65 godina, kaže za Niške Vesti Mišel Marković, predsednik Prekršajnog suda u Nišu.

 

“Jedan od njih ima 92 godine, izašao je prekjuče dok je trajao policijski čas, sa izgovorom da nešto kupi ili vidi. I to je išao biciklom, policija ga je zatekla”, kaže Marković.

Ovaj čovek (92) dobio je minimalnu novčanu kaznu jer sudije uzimaju u obzir i olakšavajuće okolnosti. Inače, kazne za nepoštovanje mere zabrane i ograničavanja kretanja za vreme policijskog časa kreću se od 50 do 150 hiljada dinara. 

“Sudije su ublažavale kazne ako neko ima dosta godina, ceni se i materijalni položaj, da li osoba radi, da li je u penziji, da li je ranije kažnjavana i da li ima maloletnu decu. Važne su i okolnost zbog čega je okrivljeni izašao. Ako se sve to uzme u obzir može i novčana kazna da se ublaži”, kaže predsednik Prekršajnog suda u Nišu.

Nekima su, ističe, kazne ublažavane i na 25 hiljada, a to je pola od minimuma koji je propisan. Rok za plaćanje je 15 dana, a ako ne plate menja se kaznom zatvora. Jedan dan zatvora računa se kao 1000 dinara. To praktično znači da ako je neko kažnjen sa 50 hiljada dinara i ne plati, čeka ga 50 dana zatvora ili naplata prinudnim putem.

Opravdanja koje sudije najčešće slušaju za nepoštovanje mere zabrane i ograničavanja kretanja za vreme policijskog časa su da je osoba krenula u nabavku, šetnju, da nešto uzme, ode negde, pa čak i da je okrivljeni krenuo do vikendice. 

Marković kaže da sud sada praktično radi samo te predmete. Dežurne sudije i zapisničari koji su kod kuće dolaze na poziv policije. Danas je, kako su i pisale Niške Vesti, počelo “suđenje na daljinu” bez ulaska okrivljenih u samu sudnicu. 

U niškom Prekršajnom sudu kažu da su sva ostala suđenja odložena, ranije dobijeni pozivi ne važe i svi će dobiti nove. Trenutno se sudi za kršenje mera, teže narušavanje javnog reda i mira, kao i za nasilje u porodici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com