Virus Korona

Zbog kovid sertifikata nakratko povećano interesovanje za vakcinaciju

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa u niškom Domu zdravlja poslednjih dana primi samo 100 do 150 ljudi, a neposredno nakon uvodjenja kovid sertifikata taj broj je dnevno bio oko 400, izjavio je direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Prema njegovim rečima, interesovanje gradjana Niša osetno je bilo veće i neposredno nakon što su kovid propusnice u ugostiteljskim objektima uvedene od 22.00 časa i nakon uvođenja propusnica od 20.00 časova.

“Mišljenja sam da kovid propusnice moraju da važe non-stop da bi podigli procenat vakcinisanih ljudi i da bi se vratili normalnom životu”, kazao je Jerkan.

U Nišu je, dodao je, prvom dozom vakcine do sada vakcinisano više od 70 odsto gradjana, oko 66 odsto gradjana primilo je drugu dozu, a preko 30 odsto sve tri doze.

“Dnevno poslednjih dana dajemo 1.000 do 1.500 doza, s tim što najveći broj trećih doza. Primera radi, juče smo dali 140 prvih doza, 170 drugih i 800 trećih doza”, izjavio je Jerkan.

Vakcinacija trećom dozom, rekao je, mora da bude još intenzivnija jer se pokazalo da je nakon isteka četiri meseca od primanja druge doze vakcine “Sinofarm”, naročito medju starijom populacijom, visok procenat zaražavanja korona virusom.

Prema Jerkanovim rečima, epidemiloška situacija u Nišu je i dalje loša iako je u kovid ambulantama značajno manje obolelih u odnosu na period od pre mesec dana.

“Prvog novembra u kovid ambulantama imali smo 2.989 pacijenata, što je apsolutni rekord od početka epidemije. Poslednjih dana taj broj se kreće od 1.200 do 1.500. Bilo je dana kada je dnevno registrovano 350 do 400 pozitivnih na kovid, a sada se taj broj kreće od 100 do 110”, kazao je Jerkan.

Broj pacijenata pozitivnih na kovid u odnosu na broj testiranih , dodao je, sada iznosi 10 do 12 odsto, pre oko mesec dana bio je 20 do 25 odsto, ali je u junu iznosio 1,2 do 2,1 odsto.

“Najveći broj obolelih i u ovom teškom periodu iza nas, izlečen je u ambulantama Doma zdravlja. Da bi se smanjio pritisak na kovid bolnicu u Kliničkom centru, ambulantno su lečeni pacijenti i sa srednje teškom kliničkom slikom”, istakao je Jerkan.

Kako je kazao, poslednjih dana se pet do 15 pacijenata dnevno šalje na dodatni pregled na Kliniku za infektivne bolesti, a od tog broja svega se jedan do dva pacijenta zadržavaju na lečenju u kovid bolnici. Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija kod dece sada je značajno bolja nego pre mesec dana.

“Na početku meseca u dečijoj kovid ambulanti bilo je pojedinih dana oko 400 dece, od kojih je oko 70 bilo pozitivno na korona virus. Sada se dnevno pregleda 140 do 150 deteta, a broj pozitivne dece je od osam do 12”, izjavio je Jerkan.

U čitavom proteklom periodu, dodao je, ni jedno dete nije upućeno iz Doma zdravlja na dodatni pregled u Univerzitetski klinički pregled, već su kompletan tok lečenja pratili pedijatri te zdravstvene ustanove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Neustavno i nezakonito maltretiranje gradjana sa tim tzv propusnicama…Pitajte pravnika da li su u skladu sa zakonom i dobicete odgovor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com