Društvo

Zbog gradnje dalekovoda stanovnici naselja Brzi Brod blokirali bulevar (FOTO)

Loše vreme, kiša i vetar, nije sprečilo oko 2.000 stanovnika niškog naselja Brzi Brod da pokažu nezadovoljstvo zbog početka radova na izgradnji dalekovoda pored crkve, dečijeg igrališta i sportskih terena. Oni su na kratko blokirali i Bulevar svetog cara Konstantina.

Meštani su najavili da će se okupljati i narednih dana, sve dok Elektromreža Srbije ne uvaži njihov zahtev da dalekovod i u tom naselju bude podzemni, kao što će biti u drugim delovima Niša.

S protesta koje je počeo okupljanjem na platou kod Krsta, jedan od stanovnika Brzog Broda poručio je da su započeli “maraton” jer sigurno današnjim okupljanjem neće ništa rešiti. Ističu da pošto ni grad ni EMS, ni Ministarstvu ne mogu da nađu način da reše problem, traže da reaguje predsednik Srbije.

 

“Opet ćemo da se sakupimo, pa opet. Mi nemamo gde, mi živimo u ovom naselju. Ovo može da traje nedelju dana, 10 dana, 10 meseci ili 10 godina, ali ćemo mirnim masovnim protestima doći do cilja”, kazao je on.

Dejan Živković rekao je da pored Brzog Broda već prolazi dalekovod snage 35 kilovolta, a novi dalekovod imao bi provodnike od dva puta po 110 kilovolta.

“Planom koji je donet 2014. godine predvidjeno je da novi dalekovod bude delimično podzemni, delimično nadzemni. koliko bi bio izgradjen kao što je planirano žice bi išle iznad dečijieg igrališta, a zona zračenja bila bi do tribina”, rekao je Živković.

Biljana Vasić kazala je da iz AD “Elektromreže Srbije” uveravaju meštane da su obezbedili sve dozvole i da su merenja pokazala da ničije zdravlje neće biti ugroženo.

 

“Mi tražimo da vidimo precizne brojke koliko će biti zračenje, za koje tvrde da ga nema. Niko nema ništa protiv dalekovoda, ali ukoliko bude podzemni”, istakla je Vasić.

Ona je kazala da su stanovnici Brzog Broda saznali da se pored njihovih kuća planira gradnja dalekovoda, tek nedavno, kada su iz gradske Uprave za imovinu počeli da stižu obaveštenja stanovnicima Pustorečke ulice o delimičnoj eksproprijaciji dvorišta zbog izgradnje dalekovoda.

“Nameravaju da nam oduzmu uz naknadu od 30 do 108 kvadrata. Mi ne želimo da prodamo to zemljište zato što naše zdravlje i zdravlje dece u Brzom Brodu nije na prodaju”, kazala je Vasić.

Stanovnici Brzog Broda najavili su da će se već u sredu ili četvrtak ponovo okupiti, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo započetom gradnjom nadzemnog dalekovoda.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u petak je poručila meštanima Brzog Broda da je gradnja dalekovoda problem koji lokalna samouprava ne može da reši.

“Reč je o planovima koji su na snazi od 2014. godine. Oni su imali pravo na javni uvid, ali na žalost nisu to znali, nisu bili informisani. U ovom trenutku meni lično nije jasno zbog čega se u to vreme grad opredelio za deo podzemnog, a deo nadzemnog sistema”, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da su predstavnici grada bili na terenu sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike i imali priliku da vide da dalekovod ne bi išao preko kuća, već paralelno sa rekom i duž prostora koji je sada zelena površina.

” Mi smo kao grad ponudili ljudima u Brzom Brodu da im taj parkić izmestimo, da u drugom delu gradske parcele napravimo i dva puta veći park, da čak izmestimo i igralište samo da se ta investicija ne zaustavlja”, izjavila je Sotirovski.

Ona je naglasila da je nemoguće da se zaustavi projekat koji je veoma važan za energetsku stabilnost tog dela Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com