Društvo

Zbirke za pripremu završnog ispita biće objavljene 27. januara

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i „Prosvetni pregled” i ove godine objavljuju zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa. Zbirke za pripremu osmaka za završni ispit biće objavljene 27. januara 2019. godine na srpskom i jezicima nacionalnih manjina, kako bi mali maturanti što pre prionuli na „posao”, saznajemo od Branislava Ranđelovića, direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Svaka zbirka sadrži po 450  zadataka, koji su raspoređeni na osnovni, srednji i napredni nivo. U odnosu na prošlogodišnje zbirke promenjena je petina zadataka i 40 odsto pitanja je sa osnovnog nivoa, a po 30 odsto sa sa srednjeg i naprednog nivoa.

 

“Osnovni zadatak zbirki je da đacima približi model zadataka, koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omogući da samostalno vežbaju i proveravaju svoje znanje. Ukoliko osmaci budu marljivo vežbali, ove zbirke im mogu garantovati uspeh na maloj maturi, jer je u izradi zadataka učestvovalo oko stotinu nastavnika iz osnovnih, srednjih škola i sa fakulteta, čime je, navode priređivači ovih publikacija, „osiguran kvalitet u svim traženim elementima”. Njihovo iskustvo obezbeđuje da zadaci budu u skladu sa nastavnom praksom, obrazovnim standardima i željama za dalje školovanje”, ističe Branislav Ranđelović.

Na kraju zbirki nalaze se rešenja.

Zbirke  će biti u prodaji u knjižarama Prosvetnog pregleda u Beogradu, Novom Sadu i  Nišu kao i u knjižarama širom Srbije, a učenici ih mogu poručiti i preko škola ili pouzećem.

Sve tri zbirke zajedno koštaju 670 dinara. Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 300 dinara, zbirka za matematiku 190 dinara, a kombinovana zbirka 180 dinara.

“Za one koji žele da vežbaju zadatke i van ovih zbirki, u prodaji su i Zbirke testova sa završnih ispita prethodnih godina iz srpskog i matematike. Testove sa prethodnih završnih ispita učenici mogu preuzeti i na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja”, kaže Ranđelović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com