Kultura

Zbirka novca Kraljevine Jugoslavije pred očima Nišlija u Galeriji Sinagoga

Novac Kraljevine Jugoslavije, od prve polovine XIX veka do početka drugog svetskog rata, biće izložen u Galeriji Sinagoga. Autor ove jedinstvene izložbe je Stanislav Pavlović, kustos istoričar Narodnog muzeja Niš. Svečano otvaranje zakazano je za 13 časova, a zainteresovani posetioci izložbu će moći da posete sve do kraja marta.

Zbirka novca Novijeg doba formirana je osnivanjem Narodnog muzeja 1933. godine uzorcima koje su osnivači muzeja ustupili iz svojih privatnih kolekcija. Zbirka je tokom vremena obogaćena putem poklona i otkupa i od 2.500 komada metalnog i papirnog novca, koji se izrađivao u periodu od XVI do XX veka, 224 komada predstavlja domaću valutu dinar i paru koji počinju da se izrađuju za vreme vladavine kneza Mihajla Obrenovića 1868. godine pa sve do perioda okupacije Кraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Većina ovog novca u Zbirku je dospela putem poklona, u periodu od 1933. do 1976. godine i putem otkupa u periodu od 1977 – 2009. godine.

“Metalni i papirni novac koji je će biti predstavljen publici na izložbi u Galeriji Sinagoga poreklom je sa teritorije Niša i okoline i svedoči o burnoj istoriji ovog kraja od 1868. godine pa sve do početka Drugog svetskog rata. Кroz hronološki prikaz razvoja dinara kao monete predstavljen je i deo monetarne istorije naše zemlje koji predstavlja kontinuitet u razvoju monetarnog sistema koji nije prekinut do danas”, saopštio je Narodni muzej u Nišu.

Metalni i papirni novac koji je po svojim standardima, izgledu i vrednosti parirao stranim valutama i bio prihvaćen kao validno međunarodno sredstvo plaćanja u periodu od 1868. godine do 1941. godine, privremeno je ukinut kada je Narodna banka kao emisiona ustanova u okupiranoj državi prestala da radi, a okupacione vlasti koje su podelile teritoriju Кraljevine Jugoslavije želele su da emisijom svoje valute potisnu dinar iz upotrebe.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je zatvorena za posetioce.
Ulaz slobodan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com