Društvo

Završetak radova na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska narednih dana

Novi gasovod biće pušten u probni rad pre kraja meseca

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije  Dubravka Đedović Handanović rekla je danas, nakon obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koji su u finalnoj fazi, da očekuje da će novi gasovod biti pušten u probni rad pre kraja meseca.

Đedović Handanović je izjavila da radovi teku očekivanom dinamikom i da su u finalnoj fazi, a na gasno merno-regulacionoj stanici Niš 2 sada se već radi na detaljima, dok su Trupale, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene.

Prema njenim rečima, sledeće nedelje će MUP izvršiti kontrolu gasne interkonekcije, pregled radova, kako bi se ispunili svi uslovi da gasovod uđe u probni rad pre kraja novembra, kao što je bilo i planirano.

Ministarka rudarstva i energetike obišla je gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale sa načelnikom Uprave za preventivnu zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova Nenadom Jocićem.

Ona je podsetila i da su svi administrativni preduslovi za isporuke gasa iz Azerbejdžana ispunjeni.

“Potpisan je ugovor između Transportgasa i Bulgartransgasa o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove grejne sezone, ali i ubuduće, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede. Ove nedelje je potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona metara kubnih godišnje u periodu do 2026. godine, a nakon toga od 2027. godine te količine mogu biti i do tri puta veće”, rekla je Đedović Handanović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com