Društvo

Završetak nove terminalne zgrade na aerodromu do aprila naredne godine

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća “Aerodromi Srbije” Živojin Tasić izjavio je danas da nova terminalna zgrada na aerodromu “Konstantin Veliki” gradi uz poštovanje ugovorene dinamike i da će taj objekat u potpunosti biti završen do kraja aprila naredne godine.

Tasić je dodao da će odmah po završetku gradnje nove zgrade biti rekonstruisana i proširena postojeća zgrada sa terminalima, a ti radovi biće završeni do kraja marta 2024. godine.
“Trenutno se gradi objekat dimenzija 38 puta 100 metara u osnovi. Gradi se podrum, prizemlje i prvi sprat. Očekujemo da se ovaj objekat stavi pod krov najkasnije novembra ove godine. Nakon proširenja i postojećeg objekta terminalne zgrade, kapacitet aerodroma biće do 1,5 miliona putnika godišnje”, izjavio je on.
Tasić, ministar gradjevinarstva Tomislav Momirović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišli su danas gradilište nove terminalne zgrade, otvoreno pre pet meseci. Momirović je rekao da radovi idu i ispred ugovorene gradjevinske dinamike, što dodao je, nije tako često na državnim projektima.
Foto: B. Lj.
“Ovo će biti investicija koja će potpuno promeniti privredu i turizam Niša. Postojeća zgrada je projektovana 1986. godine za 100.000 putnika”, istakao je Momirović.
On je izjavio da je 2019. godine aerodromu u Nišu imao 422.000 putnika što je rekordan broj, a juna ove godine u odnosu na jun prošle godine ostvaren je rast od 70 odsto. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da izgradnja nove terminalne zgrade predstavlja još jedan dokaz da je bila dobra odluka Skupštine grada da se aerodrom prebaci u vlasništvo Republike.”Bez obzira što grad finansijski mnogo bolje stoji nego pre nekoliko godina, 1,3 milijardi dinara, koliko je uloženo u ove radove grad ne bi mogao da izdvoji u jednoj godini”, istakla je Sotirovski.
“Bez obzira što grad finansijski mnogo bolje stoji nego pre nekoliko godina, 1,3 milijardi dinara, koliko je uloženo u ove radove grad ne bi mogao da izdvoji u jednoj godini”, istakla je Sotirovski.
Ona je kazala da se trenutno sa aerodroma u Nišu leti do 20 destinacija, dok je pre korone to bilo 47. “Težimo ka tom broju. U razgovorima smo sa mnogim zemljama što afričkim, što evropskim koje su zainteresovane da uspostave liniju sa niškog aerodroma”, rekla je Sotirovski. Kako je kazala, gradu je u interesu da i narednih godina, u dogovoru sa državom, maksimalno pomaže aerodromu.
Foto: B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com