Hronika

Završeno sudjenje policajcima zbog protivzakonitog izdavanja dokumenata Albancima

Posle deset godina sudjenja u Nišu je juče završeno sudjenje srpskim policajcima i radnicima matičnih služkoji koji su tokom 2010. godine protivzakonito izdavali lična dokumenta kosovskim Albancima.

Sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković je za devet optuženih izrekao kazne od dve godine zatvora do šest meseci kućnog zatvora.

Najstrožu kaznu od dve godine zatvora dobio je Neziri Lulzim iz Niške Banje, zaposlen u Koordinacionom centru za KIM Pu Priština.

Lulzim je koristio službeni položaj i uticaj kako bi posredovao kod službenih lica organa RS, da se građanima albanske nacionalnosti sa KIM mimo zakona izdaju izvodi iz matičnih knjiga, lične karte i pasoši, za šta je od njih dobijao novac.

On je, kako je utvrdjeno tokom istrage, intervenisao čak 123 puta u cilju nezakonitog pribavljanja dokumenata kosovskim Albancima a svoje usluge naplaćivao je od 100 evra pa do sedam hiljada evra.

Sud je naložio da se od njega oduzme korist stečena krivičnim delom od 750 evra i 10 hrvatskih kuna.

Nikolina Simonović je osuđena na šest meseci zatvora u kućnim uslovima bez primene elektronskog nadzora jer je kao referent za izdavanje ličnih karata u PU za Prištinu dostavljala Lulzimu podatke iz policijske baze, i po njegovom nalogu uzimala poklone da bi licima albanske nacionalnosti omogućila dobijanje ličnih karata van redovnog spiska i na osnovu nevalidne dokumentacije.

Na šest meseci zatvora osudjen je i Dejan Bogosavljević, koji je kao vođa bezbednosnog sektora PS Niška Banja PU Niš, primio novac od Lulzima kako bi prilikom terenske kontrole prebivališta njegovog rođaka, lažno naveo da on stanuje u Niškoj Banji što mu je omogućilo da podnese zahtev za ličnu kartu Republike Srbije.

Kazna mu je izrečena zbog primanja mita, sud je naložio da mu se oduzme ručni sat stečen krivičnim delom.
Oliver Dinić zaposlen u Matičnoj službi odsek za KIM, kažnjen je sa deset meseci zatvora takođe u kućnim uslovima zbog primanja mita. On je po dogovoru sa Nezirijem primio poklon kako bi po ubrzanoj proceduri izdao izvode iz matičnih knjiga državljana i rođenih licu koje ima prebivalište na KIM i to po zahtevu koje mu je Lulzim predao a da za to nije imao njegovo punomoćje.

Šefu odseka za upravne poslove PU Vranje u Surdulici Valentini Petković sud je izrekao šest meseci zatvora u kućnim uslovima jer je primila poklone u vidu mobilnih telefona, letovanja u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grčkoj kako bi korišćenjem svog službenog položaja uticala na službena lica PS Surdulica lažno prijave da lice albanske nacionalnosti ima prebivalište u surduličkom selu Zagužane, iako živi na KIM.

Ranko Milačić, zaposlen u Koordinacionom centru za KIM PU za Prištinu u Niškoj Banji dobio je 10 meseci kućnog zatvora jer je od Nezirija dobijao mobilne telefone i novac kako bi posredovao kod službenika Koordinacione uprave u Beogradu da kosovskim Albancima ubrzano zakažu termine za predaju dokumenata za izdavanje pasoša.

Osam meseci zatvora u kućnim uslovima dobio je i penzionisani policajac Dragan Jeftović koji je, kako je naveo sud, od Nezirija primao novac, mobilne telefone, kozmetiku i skupocena alkoholna pića kako bi koristeći veze koje je imao kao šef odseka za izdavanje putnih isprava PU za Prištinu, omogućio kosovskim Albancima da ubrzano dobijaju dokumenta. On je to činio na taj način što je urgirao kod kolega u Beogradu da im izdaju srpska dokumenta iako su oni imali prebivalište na KIM.

Istu kaznu dobila je i Sanja Mitić, koja nije bila radnik MUP –a, već je koristeći poznanstvo sa Nezirijem u dogovoru sa njim, obećavala kosovskim Albancima da će im uz novčanu naknadu obezbeđivati srpska dokumenta. Uzimala je novac i posredovala kod policajaca da im se zakazuju termini za izdavanje dokumenta po ubrzanoj proceduri.

Gorica Marković, Biljana Bulajić i Katarina Krčan koje su bile obuhvaćene istom optužnicom su oslobođene jer nije bilo dokaza da su izvršile krivična dela za koje su se teretile.

Zbog primanja mita osuđen je Zoran Radivojević jer je kao VD načelnik PU za Prištinu zatražio poklon od vlasnika autoškole iz Lapljeg Sela kako policija ne bi obavljala inspekcijski nadzor te da bi blagovremeno određivao policajce za komisiju za polaganje vozačkog ispita. On je dobio godinu dana zatvora jer je od vlasnika autoškole zatražio 800 evra, plaćanje kafanskih računa te zahtevao da mu kupi „reno 19“.

Sudija Mrko Drašković rekao je da su izrečene minimalne zatvorske kazne za propisana krivična dela zbog zasluga koje su okrivljeni imali tokom karijere, ali i to što je postupak trajao deset godina.

Drašković je rekao da je sudjenje nepotrebno dugo trajalo i to zaslugom tužilaštva.

Dodao je da se nada da je sudski postupak završen, a da se ne radi samo o “prvom poluvremenu” s obzirom da osudjeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

2 Komentara

  1. Tako se dodjosi iz tercih drzava u razvijene drzave filtriraju u institucije razvijenih drzava od recimo 1960 god mozda pre a mozda i posle tih godina ali to se ispoljava odavno u razvijenim drzavama …..na svim nivoima i svim institucijama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com