Sport

ZAVRŠENO PREDEVROPSKO PRVENSTVO U PARAGLAJDINGU : Piloti Srbije drugoplasirani

Pobednik Predevropskog prvenstva u paraglajedingu koje je održano u Nišu je ekipa Mađarska čiji su piloti ostavrili najbolje rezultate, Srbija je na drugom, a Kina na trećem mestu.

Takmičenje je održano od 28.jula do 3.avgusta i okupilo je 150 najboljih pilota iz 20 zemalja. U okviru Predevropskog prvenstva održana su i državna prvenstva Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.Pored preko 40 pilota iz Srbije, na Predevropskom prvenstvu nastupili i 45 pilota iz Mađarske, 15 pilota iz Bosne i Hercegovine, piloti iz Australije, Kine, Indije, Japana, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Amerike i većine evropskih država.


Državna prvenstva Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine ujedno su bila i probno takmičenje za Evropsko prvenstvo koje će se održati na u Nišu 2020.godine.

“ U srpskom državnom prvenstvu prvo mesto osvojio je Vladimir Bačanin iz Kruševca, drugo mesto Srđan Ristanović iz Beograda i treće mesto Zoran Petrović iz Kraljeva”, kaže Željko Ovuka , generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije koji je u sradanji za Paraglajding klubom “Grunf” iz Niša organizator takmičenja koje se održalo pod pokroviteljstvom Gradske opštine Pantelej i grada Niša.

Goran Dimiškovski, predsednik Svetske asocijacije pagarglajding pilota i predstavnik Svetske federacije vazduhoplovnih sportova je istako da je ovo takmičenje svojevrsni test za Evropsko prvenstvo u paraglajdingu koji treba da se održi naredne godine u Nišu.

“Svrha ovog takmičenja je da se odredi koji je potencijal organizatora. Sve je prošlo u najboljem redu. Nije sve bilo idealno jer mi sada u stvari vežbamo kako da to uradimo bolje. Vreme nas nije poslužilo ali smo imali tri dobra dana od pet mogućih”, rekao je Goran Dimiškovski. On kaže da još puno toga treba da se odradi pre svega u oblasti infrastrukture prema Oreovcu i startovima.


“Ako to stavimo na stranu sve ostalo je bilo veoma uspešno. Imali smo prave ljude na pravim mestima . Naš tim je veoma kvalitetan. Imamo ljude iz celog sveta”.

Tereni za letenje na jugu Srbije i poletišta u blizini Niša i u Niškoj Banji su poznati u svetu paragledera, počev od 2017. godine, kada je u Nišu održan Svetski kup u paraglajdingu.

Organizator takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Grada Niša i gradske Opštine Pantelej.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com