Društvo

Završeno kompletno sređivanje Starog groblja (VIDEO)

JKP “Mediana” završilo je kompletno sređivanje Starog groblja. Кošenje, čišćenje, orezivanje grana, hemijski tretman herbicidima u cilju sprečavanja rasta korova, bile su aktivnosti koje je ovo preduzeće sprovelo, kako bi ovaj kompleks na kojem su grobovi znamenitih ličnosti Niša dobio izgled kakav zaslužuje.

 

“Ideja je da ovde bude memorijalni kompleks i da naša deca ovde mogu da uče o istoriji našeg grada, a da ujedno bude mesto gde će i posetioci iz drugih gradova i iz drugih zemalja dolaziti“, rekla je ranije gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski

Foto: JKP Mediana

Na ovom groblju sahranjeni ljudi koji su postavili temelje modernog Niša. Među sahranjenima je 25 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, 40 su nosioci Ordena belog orla, od tog broja 33 nosioci Belog orla sa mačevima, a 71 ratnik ima Medalju za hrabrost. Ovde se nalaze dela koja su radili poznati jugoslovenski umetnici, pa osim istorijske, neki spomenici imaju i umetničku vrednost. Sa ovog groblja nestao je “Anđeo s lirom”, izuzetno delo umetnika Marina Studina, a krivac nikada nije pronađen.

Popularno nazvano Staro groblje, zapravo groblje „Pod Goricom“ datira još iz vremena Osmanlijske okupacije. Na starost groblja ukazuju i podaci sa najstarijih spomenika koji su sačuvani  u zapadnom delu.

Groblje se nalazi u južnom delu Niša, ispod brda Gorica, nekada izvan naseljenog dela, a ucrtano je u plan grada daleke 1878. godine. Zahvata površinu od blizu 17 hektara i na njemu je preko 3000 nadgrobnih spomenika, od kojih oko 200 imaju umetničku ili istorijsku vrednost.

Na groblju se nalazi, ili se nekad nalazilo 86 bista, 40 medaljona, 8 dubokih reljefa i stotinak spomenika ličnosti značajnih za istoriju i kulturu grada Niša, a i Srbije.

Sređivanje Starog groblja je naša zahvalnost prema njima, ali i početak velikog posla koji je najavljen ranije, a to je da ovo mesto koje čuva uspomene na ljude i na njihova dela, postane Memorijalni kompleks.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Sve je to lepo. Samo da se tako nastavi, da se ne ponovi situacija da groblje bude opet kao džungla. Samo mi mnogo smetaju što su ove staze na groblju samo (kao od bede) posute nekim šljunkom. Vrlo loše uradjeni i još lošije izgleda. Zar nije moglo da se urade betonske staze sa ivičnjacima ili behaton ploče sa ivičnjacima. Da to bude jedan početak za MEMORIJALNI PARK.?????

  2. Ufff… razocaran sam. Ocekivao sam od “Niskih Vesti” ponovo “Mission impossible” montazu, muziku i kadrove snimane dronom. Ovako, nije bas interesantno……. 🙁

  3. Završili??? Pa tek ste počeli! Kako mislite da treba da izgleda nacionalni park ( spomenici)? Što niste počistili onaj silni šljunak celom dužinom groblja. Ne može ni da se hoda kako treba. Ne brukaj te se: asfaltirajte te prilaze, kao i celu ulicu duž starog groblja, postavite klupe. Uvedite čuvare i zabranite ljudima da šetaju pse, ono je sramota šta se zatiče! Povećajte broj kante za đubre, ne štedite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com