DruštvoRegion

Završeni “Dani banice”. Najbrojniji posetioci iz Bugarske

Bela Palanka je od 11. do 13. avgusta bila u znaku banice, muzike, trube i dobrog druženja. U tri dana trajanja manifestacije Dani banice i Sajma starih i umetničkih zanata, Belopalančani su još jednom pokazali zbog čega je ova manifestacija jedna od najboljih gastro-turističkih u ovom delu Evrope.

I ove godine bilo je posetilaca iz svih krajeva Srbije, ali i gostiju iz inostranstva. Kao i uvek najbrojniji su bili posetioci iz Bugarske. U takmičarskom delu bilo je 283 učesnika iz Srbije i inostranstva koji su se nadmetali u izradi najbolje banice, osamdeset zanatlija je učestvovalo na sajmu, 150 dece je mesilo banicu, takmičilo se i crtalo na brašnu, a i ove godine je bilo predstavnika inostranih kuhinja i to iz 6 zemalja, predstavnika mnogobrojnih udruženja i turističkih organizacija. Predstavljeni su specijaliteti od paprike vrtke u dobro poznatom Vrtkinom vrtu.

Foto: orlovlet.com

Tokom sva tri dana trajanja manifestacije organizovan je bogat kulturno-umetnički program, a tokom večeri su održani koncerti Crvene jabuke, Željka Samardžića i Dejana Petrovića.

Manifestaciju je u petak 11. avgusta na velikoj bini u centru Bele Palanke otvorio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. Ministar je pre otvaranja manifestacije sa predsednikom opštine Bela Palanka i njegovim saradnicima obišao manifestaciju Dani banice, takmičarske štandove i izlagače. Degustirao je specijalitete udruženja i naravno uživao u ukusima banice.

“Čast i privilegija je biti na Danima banice u Beloj Palanci jer je u ovom momentu Bela Palanka centar Srbije. Bela Palanka u ovim danima podseća na Italiju, a organizatori su na uspešan način spojili tradiciju, ugostiteljstvo i turizam. U ovom trenutku manifestacija Dani banice je najveća manifestacija u Srbiji”, rekao je ministar Momirović.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalio se ministru Momiroviću na dolasku na Dane banice.

“Danas kada kažemo Bela Palanka mislimo Dani banice i obrnuto, i nije mala stvar okupiti toliki broj takmičara, ali i posetilaca. Moram da istaknem da imamo veliku podršku svojih građana u organizaciji manifestacije ali i podršku vlade RS i resornih ministarstava”, rekao je Miljković.

Foto: orlovlet.com

Drugi dan manifestacije je takmičarski dan u kome je inostrani žiri obišao štandove sa banicama i ocenjivao ih. Pobednici u svim kategorijama kako Dana banice tako i sajma starih zanata proglašeni su u nedelju. Pobednici su dobili novčane nagrade, zahvalnice i medalje, a prvoplasirani takmičari i statuetu Domaćica sa banicom.

Najbolju banicu u slanoj kategoriji osvojila je Dobrila Ranđelović Jevrić iz Ćuprije. Iako je na manifestaciju došla prvi put i nije se nadala pobedi, po oceni žirija njena banica je uspela da zadovolji sve kriterijume. Dobrila će kako to običaj manifestacije nalaže naredne godine morati da napravi džinovsku banicu, a kako je rekla potrudiće se da ona bude još bolja od pobedničke.

U kategoriji slatka banica nagradu je osvojila Angelina Nikolić iz Bele Palanke. Angelina se na Danima banice takmiči od 2018. godine i kako kaže ovo nije njena prva nagrada ali joj svakako mnogo znači.U kategoriji integralna banica pobedu je odnela Slavica Todorović iz Medoševca. Slavica je dugogodišnji učesnik manifestacije Dani banice i ovo je njena druga nagrada.

U kategoriji kreativna banica pobedu je odnela Julija Veljić iz Niša. Iako na Danima banice učestvuje od 2016. godine, Julija se ove godine prvi put oprobala u pravljenju kreativne banice. Kako nam je rekla zanimljivo je što u ovoj kategoriji mogu da se koriste razni sastojci ali da se banica i dalje pravi na tradicionalan način.I ove godine je na Danima banice dodeljena nagrada za najbolje aranžiran sto. Ova nagrada pripala je Milici Rančić iz Medoševca.

Organizatori su se i ove godine potrudili da umetnost pripremanja banice prenesu na mlađe generacije. Održana je dečija olimpijada na kojoj su najmlađi takmičari dali sve od sebe da ožive recepte svojih baka. O najboljima na dečijoj olimpijadi odlučivali su Nenad Gladić i Stefan Veljković. Najuspešnija na ovogodišnjoj olimpijadi bila je Una Ignjatović iz Crvene Reke.

I ove godine takmičare je ocenjivao inostrani žiri, predstavnici Asocijacije šefova kuvara Srbije Dobrila Šaula Mijailović, Jordan Nastanović i Danijel Zlatković, zatim Ivan Zvezdev, kulinarska zvezda iz Bugarske i Stefan Veljković iz Bele Palanke, diplomirani menadžer gastronomije. Predsednik žirija bio je Danijel Zlatković koji je drugu godinu zaredom ocenjivao takmičarske banice. Kaže da su samo nijanse odlučivale o najboljima. Ove godine organizatori Dana banice odlučili su da zaštitini znak manifestacije statuetu ’’Domaćica sa banicom’’ i priznanje prijatelj manifestacije dodele Asocijaciji šefova kuvara Srbije. Statuetu je uručio predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković.

“Aktivnost koja je prošle godine uvedena kao novina naišla je na dobar prijem i kod učesnika i kod posetilaca, a to je takmičenje novinara u izradi banice. I ove godine novinari su na pola sata ostavili svoje mikrofone, latili se testa i oklagije i pravili banicu.Među deset novinara koliko ih je učestvovalo, vladao je takmičarski duh ali pre svega dobro raspoloženje. Najbolja među novinarima ovoga puta bila je Ljudmila Ristić Miladinović, novinarka televizije Prva”, saopštili su organizatori.

Na 13. sajmu starih i umetničkih zanata koji je i ove godine organizovan od strane NB “Vuk Karadžić” takmičilo se 82 zanatlija. O najboljima na sajmu odlučivali su Nela Manojlović, Violeta Pavlović I Slobodan Mitrović. Nagrade su na zatvaranju manifestacije dodeljene za tri kategorije i to najbolja tehnička izrada, kreativnost i autentičnost i stari zanat novom ruhu. Nagrade za sva tri mesta u tri kategorije uručio je Slobodan Mitrović, predsednik udruženja “Miris zavičaja”. Prvu nagradu u kategoriji najbolja tehnička izrada osvojio je Saša Pavlović iz Zaječara. Prvu nagradu u kategoriji kreativnost i autentičnost osvojio je Stojan Kostić iz Donjeg Striževca koji se bavi kožarstvom. Za kategoriju stari zanat u novom ruhu prva nagrada dodeljena je Zoranu Osmanoviću iz Dolca koji se bavi kovačkim zanatom.

“Pred TO Bele Palanke ali i svima koji su sučestvovali u organizaciji je bio zaista težak zadatak da nadmaše sve prethodne manifestacije i obore dosadašnji rekord. Ono što prestavlja uspeh je da broj takmičara sa godinama ne opada već raste i to pokazuje da dobro radimo svoj posao”, rekao je direktor TO Bele Palanke, Miloš Lilić.

Foto: orlovlet.com

Sva tri dana manifestacije organizovan je bogat kulturno-umetnički program. Na maloj bini u parku Vrelo smenjivala su se folklorna društva iz Bele Palanke, Etropola, Kozarske Dubice, Uba i Vladičinog Hana. Posetioci su mogli da uživaju u koreografijama baletske sekcije UK “Remezijana”, glasu i pesmama koje je izvodila Ljubica Paunović, ali i izvedbama recitacija belopalanačkih učenika. Manifestaciju Dani banice organizovali su TO Bele Palanke i NB “Vuk Karadžić” pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka i Ministarstva turizma i omladine. Organizaciju su pomogla sva javna preduzeća i ustanove u Beloj Palanci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com