Društvo

Završena šesta KreNI konferencija, “CleaNish” pobednička ideja

Šesta po redu KreNI6 – konferencije kreativnih industrija je završena. Za četiri dana programa u moglo se čuti više od dvadeset predavača iz 11 zemalja koji su sa mladim kreativnim ljudima iz Niša delili svoje znanje i ekspertizu, sa jednom misijom –  da doprinesu stvaranju digitalne budućnosti Niša.

 

 

“Tema ovogodišnje konferencije je „Digital disruption“ – bavili smo se pozitivnim promenama  i benefitima koje disruptivne tehnologije sa sobom donose u oblastima poput zdravstva, obrazovanja, životne sredine, kulture  ili saobraćaja”, kažu organizatori.

Na početku konferencije, mladi kreativci, imali su radionice sa priznatim stručnjacima iz oblasti robotike, virtuelne realnosti, veštačke inteligencije, gejminga i virtuelnog dizajna, koji su im preneli najbolje primere iz celog sveta u korišćenju inovativnih tehnologija za rešavanje društvenih izazova.

Zahvaljujući ovim saznanjima, timovi su tokom konferencije razvili ideje koje će doprineti digitalnom razvoju našeg grada:

  • Tim „Health care“ – aplikacija koja bi pomagala lekarima i pacijentima, tako što bi pre svega bili sigurni u tačnost dijagnoze i aplikacija bi podsećala na doziranje lekova u vidu notifikacije, mejla i sms poruke.
  • Tim „CleaNish“ – idejno rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda. Rešenjem je predviđena aplikacija sa interaktivnim delom koji koristi proširenu realnost, i sistem za analizu i predikciju stanja sa veštačkom inteligencijom. Bila bi razvijena i igrica koja bi podstakla najmlađe na promenu razmišljanja o zagađanjenju voda i bacanju smeća.
  • Tim „The Book Club“ – platforma za razmenu polovnih knjiga namenjena učenicima i studentima koji nemaju sredstva za nove. Za uspešnu transakciju, davalac knjiga dobijaće vrednost te knjige u tokenima, koje će kasnije moći da razmeni za uslugu kod nekog od naših partnera (knjižare, internet kompanije i slično).
  • Tim „Old Lore“ – interaktivna istorijska igrica koja bi se koristila preko VR i AR uređaja i korisnicima prikazivala kulturne znamenitosti kroz vreme i različite istorijske događaje. Korisnik bi imao mogućnost da se postavi u ulogu čoveka koji je živeo u određenom vremenskom periodu i posmatra znamenitosti u vreme njihovog postojanja.
  • Tim „EcoWeels“– aplikacija koja omogućava da pratite slobodno parking mesto za parkiranje svoje bicikle i da u svakom trenutku možete da proverite gde se nalazi.

Za razvoj ideja, timovi su imali podršku iskusnih mentora: Snežane Stanojević, zamenice regionalnog direktora OTP banke, Slobodana Markovića, digitlnog savetnika UNDP Srbija, Ide Reutersward, prvog sekretara Ambasade Švedske, Miloša Došena, konsultanta za razvoj startapova i Milana Zdravkovića, profesora Mašinskog fakulteta u Nišu.

Foto: KreNI konferencija

Pobednička ideja KreNI6 je „CleaNish“ a žiri koji je doneo tu odluku bio je u sastavu:

– NJ.E. Yahel Vilan, ambasador Izraela
Joakim Vern, Zamenik ambasadora Švedske
Biljana Dakić Đorđević, direktorka Trag fondacije
Olivera Kostić, projektna menadžerka EU pro programa

Poslednjeg dana konferencije održan je panel „Disruptivne tehnologije u službi dobrog“ na kojem su učestvovali Vladimir Trkulja, Venture Fellow u UNICEF Global Innovation Fund, Tijana Kolundzija, projektni mandžer u UNDP Srbija, Tadej Slapnik, direktor Tolar HashNet Slovenija, Natali Delić, predsednica borda Data Science Serbia i Branko Krsmanović iz Naučno tehnološkog parka iz Niša.

Foto: KreNI konferencija

Svaki od panelista podelio je sopstveno profesionalno iskustvo sa disuptivnim tehnologijama, kao i pozitivne primere gde su ove tehnologije pomogle u oblikovanju bolje budućnosti. Jedna od tema bila je politika otvorenih podataka u Srbiji i regionu, kao i potencijal svih zemalja regiona u korišćenju tehnologija i unapređenju tehnološkog obrazovanja.

“Ovo je samo prvi korak u podsticanju većeg korišćenja disruptivnih tehnologija u razvoju društva i u narednom periodu zajedno sa partnerima radićemo na dodatnom razvoju i implementaciji razvijenih KreNI6 ideja”, poručuju organizatori KreNI konferencije.

Program KreNI6 je dostupan na sledećim linkovima:

KreNI talks #1 – https://www.youtube.com/watch?v=ZDPfW14N5sw&t=681s

KreNI talks #2 – https://www.youtube.com/watch?v=2mEL689yho0&t=4637s

Prezentacije ideja i panel „Disruptivne tehnologije u službi dobrog“  – https://www.youtube.com/watch?v=Bg1GxocCDu8&t=209s

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com