Virus KoronaZdravlje

Završena sednica Kriznog štaba. O novim merama na konferenciji u 15 časova

Sednica republičkog Kriznog štaba, koja je počela jutros oko osam sati, završena, ali javnosti se nije obratio niko, piše B 92.

Umesto toga, rečeno je da će sve odluke biti saopštene danas u 15 časova na konferenciji za medije.

Mediji su spekulisali da je moguće da će doći do promene radnog vremena kafića, restorana i tržnih centara. Iako su neki javili da će radno vreme tih objekata biti produženo do 23 sata, to nije tačno, već će se razmatrati predlog da radno vreme bude duže nego što je to bilo do sada.

Tom predlogu i dalje se protivi medicinski deo Kriznog štaba, koji smatra da trenutna situacija to ne dozvoljava.

Podsetimo, dosadašnje restriktivne mere, koje su prvobitno važile do 15. decembra, ističu danas, a ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se na današnjoj sednici sagledati da li će se uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće.

Prema najavama medija, Krizni štab bi mogao da donese odluku o ublažavanju određenih mera, pre svega, onih koje se odnose na radno vreme tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona tokom vikenda.

Epidemiolog i član Kriznog štaba izjavio je ranije da je ”nerealno” da se popuste mere što se tiče radnog vremena prodavnica i butika.

“To su dobre želje, dobre namere, sve mislim najbolje o tome, ali mislim da je nerealno u ovom momentu. U ovoj situaciji je izuzetno važno da se relaksiraju intenzivne nege u bolnicama, da se spusti kriva dovoljno da bi realno mogli da pričamo o popuštanju mera”, rekao je Kon.

Predsednik Privredne komore Srbije Mrako Čadež uputio je u četvrtak, u ime najvećeg broja kompanija u Srbiji, apel članovima Kriznog štaba da preispitaju odluku o skraćenju radnog vremena i zatvaranja prodajnih objekata u naredna dva vikenda, pred novogodišnje praznike. Čadež je naveo da srpska privreda neće izdržati taj ”udar” i dodao da najveći broj domaćih kompanija upravo u decembru ima najveći promet u godini.

Neće biti uvođenja policijskog časa i vanrednog stanja, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On dodaje da je na Kriznom štabu da donesu odluke kojima će zaštiti zdravlje građana, ali da se ne ugrozi njihov životni standard.

“Na Kriznom štabu je velika odgovornost da se zaštiti zdravlje građana, ali i da se vodi računa da li će te mere ugroziti životni standard građana. Opasna je i epidemija sirotinje koja bi mogla da se javi posle epidemije virusa korona”, rekao je Đerlek.

On je za TV Pink naveo da mere koje su do sada uvedene daju rezultate, ali da su veliki izazovi pred nama Sveti Nikola, Nova godina, Božić.

“Situacija je još vrlo ozbiljna, ali evidentno je da postojeće mere daju rezultate. To nisu rezultati koje smo očekivali, jer smo dostigli velike brojke i ne možemo brzo doći do rezultata i brojki koje očekujemo”, naveo je on.

Napominje da zdravstveni sistem trpi najveći udar do sada, da su bolnice pune i da je u kovid bolnicama trenutno 9.500 pacijenata.

Osim kovid pacijenata, navodi on, zdravstveni sistem mora da zbrine i pacijente koji boluju od nekih drugih bolesti. Kao veliki problem naveo je zaražavanje zdravstvenih radnika.

“Ne smemo dozvoliti da nam se zdravstveni radnici zaražavaju, jer ko će sutra lečiti pacijente”, rekao je Djerlek i dodao da su bespotrebni kontakti opasnost za širenje virusa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com