Društvo

Završena međunarodna speleološka akcija “Cerjanska pećina 2019”

Međunarodno speleološka akcija Istraživanje pećinskog sistema Cerjanska pećina 2019, koja je počela u okrobru, a koje je okupilo speleologe, planinare i ostale stručnjake, je završena. Ovom akcijom učinjen je značajan korak napred ka daljim istraživanjima ovog objekta, a rad u multinacionalnim timovima pokazao se vrlo produktivnim, otvorivši mogućnosti za dalju saradnju.

“Nakon istraživanja koja su tokom 2016. godine rezultirala značajnim otkrićem novog kanala koji povezuje Cerjansku pećinu i Kravljansku jamu i merenja novootkrivenih kanala koja su vršena tokom 2017. godine, Cerjanska pećina dostigla je dužinu od 7149 metara čime je postala druga po dužini u Srbiji, iza Lazareve pećine kod Bora sa 9818 metara”, istakla je Milena Janković, predsednik speleološke sekcije PK „Železničar“ Niš.

U organizaciji Komisije za speleologju Planinarskog saveza Srbije, PSK „Dvig“ Vladičin Han i Speleološke sekcije PK „Železničar“ ove jeseni nastavljen je rad na ovom značajnom speleološkom objektu.

Ovoga puta istraživanje je vršeno na tri lokaliteta Cerjanska pećina (Provalija), Cerjanska propast (Beljanica) i Pešter u Pljočak (Mala Beljanica), uz obavljanje više zahtevnih aktivnosti.

Foto: Mladen Milošević

“U Cerjanskoj pećini izvršeno je tehničko opremanje dela objekta i zamena postojeće instalacije (užarije i ostale bezbednosne opreme) novom, vršena su istraživanja jezera kod krajnjih sifona pećine, detaljna istraživanja u višim delovima Salomne dvorane, ponovno mapiranje dela pećine od Salomne dvorane do bivaka i iznošenje smeća iz starog bivaka”, dodaje ona.

Na lokalitetu Cerjanska propast vršeno je mapiranje celokupnog objekta i tehničko penjanje kontrajame u novootkrivenoj dvorani. Na lokalitetu Pešter u Pljočak ispitivane su mogućnosti iskopa i eventualnih veza sa okolnim objektima.

Foto: Mladen Milošević

Na akciji je učestvovalo dvadeset i četiri učesnika iz pet stranih i šest domaćih klubova: PK ”Pod rub”, Cerovo, Bugarska; S.A.R., Iran; Damavand Club, Iran; KMA Club, Iran; Silex, Brasov, Romania; SSU ”Sais” Knjaževac, ASAK Beograd i PK ”As” Beograd; PK „Železničar“ Aleksinac, PSK „Dvig“ vladičin Han ; PK „Železničar“ Niš .

“Ovakva istraživanja često su složena i spora, tehnički veoma zahtevna i fizički naporna i zahtevaju višednevni boravak u pećini (noćenje u tzv. bivaku). Ovakvim „masovnim“ akcijama, za jednu speleološku akciju ovakvog tipa u domaćim uslovima ova akcija bi se mogla nazvati masovnom, postiže se znatna efikasnost”, objašnjava Janković, izražavajući zahvalnost na podršci i pomoći Planinarskog saveza Srbije, Direkcije za izgradnju grada Niša, Srpsko ruskog humanitarnog centra Niš i Gradske opštine Pantelej.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com