DruštvoSport

Završena izviđačka škola za vođe u Izviđačkom centru Cerje kod Niša

Završena je Republička šumska škola – škola za izviđačke vođe u Izviđačkom centru Cerje nadomak Niša u organizaciji Saveza izviđača Srbije, a u partnerstvu sa Savezom izviđača grada Niša i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Više od 50 polaznika ove škole, iz Niša, Beograda, Bele Palanke, Petrovca na Mlavi, Bogatića, Kikinde, Kruševca, Zaječara, Svrljiga, Jagodine i Banja Luke boravili su od 16. do 25. jula u taboru u Izviđačkom centru Cerje nadomak Niša.

 

Seminaru je prisustvovalo više od 50 učesnika iz cele Srbije i 20 predavača.

„Od onoga što su pronašli u prirodi, mladi izviđači i planinke uzrasta 15-30 godina, pravili su sve što im je potrebno za život u kampu: sušilice za veš, kante za smeće, cipelarnike, ogradu, kapiju, čiviluke i držače za lampu, a od šatora su napravili čitav mali grad u kome su učili izviđačke veštine, rekla je Generalni sekretar Saveza izviđača grada Niša“, Katarina Marković

Realizovan je program obuke za vodnike, predvodnike, vođe četa, kao i osnovni tečaj za najmlađe učesnike.

Dodaje da je programom škole obuhvaćen je niz tema koje će koristiti učesnicima kako  bi već od 1. septembra mogli samostalno da vode nove izviđačke jedinice i nove članove izviđačke organizacije. Neke od tema koje su prošli tokom škole su: istorijat izviđaštva, program Saveza izviđača Srbije, planiranje sastanaka, izleta, aktivnosti, veštine komunikacije i javnog nastupa, predstavljanja izviđačke organizacije, metod i način rada sa decom i mladima, mirovno obrazovanje i interkulturalnost.

Predavanja su izviđačima održali i predstavnici Crvenog krsta i Sektora za vanredne situacije iz Niša, a samu školu posetili su i Aleksandar Stojičić, većnik resorno zadužen za omladinu i sport i Jovan Milić ispred Kancelarije za mlade grada Niša.

Foto: Izvidjaci Nis

Ove godine Savez izviđača Srbije obeležava 110 godina postojanja i rada, a na dosadašnjim Republičkim šumskim školama učestvovalo je više od 5.000 izviđača.

Republičku šumsku školu “Cerje 2021” realizovao je Savez izviđača Srbije u partnerstvu sa domaćinima – Savezom izviđača grada Niša i Izviđačkim centrom „Cerje“, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com