Društvo

ZAVRŠEN PRVI UPISNI ROK: Najviše interesovanja za Elektroniku, Medicinu i Filozofski fakultet

Broj studenata za koje je Univerzitet u Nišu ove godine raspisao Konkurs je 5. 087, od toga 3.158 za budžetske i 1.929 za samofinansirajuće studente. Za ova mesta se prijavilo 4.222 studenta, a na fakaultetima Univerziteta u Nišu upisalo se, u prvom upisnom roku, 3.425 studenata, od toga je na budžetu 2. 920 i na samofinansiranju 711 brucoša, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu. On dodaje da je za drugi, septembarski upisni rok, ostalo 1.598 mesta, 436 budžetskih i 1.162 samofinansirajućih. Septembarski upisni rok počinje 3. i završava se 18.septembra.

„Najviše interesovanja je i ove godine bilo za studije elektronike, studije medicine i za gotovo sve studijske programe Filozofskog fakulteta“, kaže dr Vlastimir Nikolić. „U prvom upisnom roku sve budžetske studente upiso je Pravni fakultet, Fakultet umetnosti i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Fakulteti kao i Univerzitet u Nišu će 23. jula objaviti slobodna mesta koja su ostala za drugi upisni rok“.

Za preostala slobodna mesta u drugom roku prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnih ispita je 3, 4. i 5. septembra, prijemni ispiti će biti organizovani 6, 7. i 8. septembra, a nakon toga će biti organizovan upis brucoša.

dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu

„Slobodnih mesta za septembar biće na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, na grupi za građevinu gde ima i budžetskih i samofinansirajućih mesta, na Ekonomskom fakultetu ima oko 270 mesta za samofinansiranje, a na Pravnom je ostalo mesta za oko 300 samofinansirajućih studenata. Na Pedagoškom fakultetu u Vranju, takođe je ostalo slobodnih mesta, kao i na Fakultetu zaštite na radu. Na ovom fakultetu ima 60 budžetskih i 150 mesta za samofinansirajuće studente. Mašinski fakultet ima oko 35 mesta na budžetu i isto toliko za samofinansiranje“, kaže prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

Slobodnih mesta za septembar je ostalo i na Prirodno-matematičkom fakultetu i to 126 na budžetui na svim studijskim grupama. Na Fakultetu umetnosti ostalo je još devet mesta za samofinansirajuće studente na odseku za muzičku teoriju i jedno mesto za izvošače.

„Ove godine očekujemo i prve brucoše u septembru kada se radi o novootvorenom Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu. U junu nije raspisan konkurs za ovaj fakultet jer je proces akreditacije u toku, ali sva su očekivanja da će to biti završeno u toku leta i da će se septembra i na ovom fakultetu upisati prvi brucoši“, kaže Nikolić.

Kada se radi o samofinansirajućim studentima, profesor dr Vlastimir Nikolić, prodekan za nastavu Univerziteta u Nišu, naglašava da fakulteti ni ove godine nisu menjali visinu školarine.

Ona se na niškim fakultetima kreće od 45 do 120.000 dinara. Važno je napomenuti da samofinansirajući studenti na skori svim fakultetima Univerziteta u Nišu školarinu mogu da isplate u više mesečnih rata, a raspored uplata određuju visokoškolske ustanove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com