DruštvoPolitika

Završen protest Nišlija protiv predaje aerodroma, skupština još zaseda

Sednica Skupštine grada Niša na kojoj se odlučuje da li će niški aerodrom “Konstantin veliki” biti predat državi na upravljanje počela je jutros nešto posle 8.00 i još traje, a isred zgrade Skupštine grada Niša završen je protest inicijative “Ne damo niški aerodrom”.

Gradjani su za sve vreme protesta zviždali pištaljkama i skandirali “lopovi, lopovi”. Nosili su transparente na kojima je pisalo “ne damo naš aerodrom”, “kap u prepunoj čaši” i “gradjanski protest veći od vlasti veći od opozicije”.

Nekoliko gradjana i predstavnika Inicijative pokušalo je da udje u skupštinsku salu ali ih je obezbedjenje sprečilo u toj nameri.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da će na današnjoj sednici biti doneta odluka koja je u interesu gradjana i aerodroma a ne u interesu pojedinih političkih organizacija.

On je dodao da ima uverenja Vlade Srbije da aerodromu predstoji veliki investicioni impuls.

“Od 2009. godine grad je uložio u aerodrom više od 800 miliona dinara za subvencije, a za taj novac je moglo da bude izgradjeno 20 vrtića ili 200 ulica”, kazao je Bulatović .

On je kazao da je ugovorima koje je pre skoro deset godina sklopila prethodna gradska vlast, gradu stvorene obaveze od više milijardi, a u budžetu za te obaveze nema novca, pa će predajom aerodroma republičkom nivou biti rešen taj problem.

Predstavnik Inicijative i pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković rekao je na protestu da postoje nepravilnosti u organizaciji skupštinskog zasedanja i da će Inicijativa na sudu “oboriti” današnju sednicu.

“Ovakvim potezom Skupština gubi legitimitet i naše poverenje. Zbog toga ćemo im okrenuti ledja”, istakao je Bošković i pozvao okupljene gradjane da na kratko okrenu ledja zgradi Skupštine.

Bošković je kazao da su analize stručnjaka pokazale da aerodrome poslednje tri godine posluje sa dobitkom, a da nisu tačne tvrdnje da posluje sa gubitkom.

Predstavnik Inicijative Mladen Jovanović rekao je da u postupanju vlasti oko predaje aerodroma državi ima elemenata krivičnog dela i Inicijativa će podneti krivične prijave protiv svih onih koji učestvuju u predaji.

On je kazao da su okupljeni gradjani spremili “srebrnjake” u kutijama za odbornike koji glasaju za poklanjanje aerodroma. “Odbornici šta su vam obećali za otimanje aerodroma, šta su “srebrnjaci” koje su vam obećali”, zapitao je Jovanović i pozvao odbornike da spreče “ovaj sramotni čin” koji čini vlast.

Predstavnik Inicijative i član Udruženog pokreta slobodnih stanara Rastislav Dinić istakao je da je inicijativa iznosila proteklih meseci 1.000 argumenata protiv predaje aerodroma, ali gradska vlast nije spremna da čuje ni jedan argument, niti činjenicu.

“Oni su dobili naredjenje iz Beograda i moraju da da ispune naredjenje, a da pri tom izdaju aeorodrom i gradjane Niša. To što sada rade zove se izdaja”, istakao je Rastislav Dinić.

Protest gradjana završen je oko 11 časova. Za vreme protesta putem razglasa odbornici su po imenu i prezimenu pozivani da glasaju protiv predaje aerodroma.

Predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrome” Mladen Jovanović, Miloš Bošković i Rastislav Dinić još se nalaze u skupštinskom holu, ali im skupštinsko obezbedjenje ne dozvoljava da udju u salu u kojoj se održava sednica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com