DruštvoKultura

Završen “Muzički edikt”. Nišlije uživale u zvucima katoličke, anglikanske i pravoslavne duhovne muzike

Tokom četiri festivalske večeri, publika u kompleksu niške Saborne crkve imala priliku da čuje raznovrstan muzički program u izvođenju sedamnaest horova iz dvanaest zemalja, Srbije i inostranstva kao i domaćina Niške crkvene pevačke družine “Branko” (NCPD “Branko”). Moto festivala bio je “Sve što diše neka hvali Gospoda“.

Horovi iz Srbije, Španije, Italije, Nemačke, Palestine, Indije, Rumunije, Crne Gore, Vatikana, Republike Srpske, Poljske, Severne Makedonije predstavili su, svoju duhovnu i svetovnu nacionalnu tradiciju.

Festival je svojim nastupom otvorio Dečije-omladinski hor NCPD „Branko“ pod digirentskim vođstvom Jovane Mikić. Zatim je nastupio Dečački hor katedrale u Toledu iz Španije.

Na podijumu pod otvorenim nebom smenjivali su hor za horom, a nakon gostiju iz Italije nastupao je Hor Maestrini Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu kojim diriguje Ivana Mirović. Njhov nastup je samo potvrdio da se Festival održava u gradu koji ima bogatu horsku tradiciju koja se brižljivo neguje decenijama.

Prvo festivalsko veče završilo se spektakularno za ljubitelje muzike, izvođenjem Betovenove „Fantazije za klavir, hor i orkestar“ koju su združeno izveli Filharmonija Republike Severne Makedonije sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinoviće, operskim pevačima mr Кatarinom Simonović Ivanković, Marijanom Radosavljević, Aleksandrom Ristić, mr Sašom Arsenkovim, Nikolom Stamenkovićem i Lazarom Lazarevićem.

Foto: Z.S.

Solista na klaviru bio je mr Andrej Cincarević koji je premijerno predstavio klavir vrhunskih performansi, „Behštaj“ iz koncertne serije D-model 282, koji otaje u vlasništvu Eparhije niške.

Drugo veče obeležio je nastup hora Radio televizije Srbije (RTS) i hora pravoslavnih Palestinaca iz Jerusalima.

Pretposlednjeg dana festivala, pored horova iz Podgorice i Rumunije nastupio je hor iz Кalkute u Indiji koji privukao posebno interesovanje niške publike.

Na kraju, dugo najavljivani hor Pontifikalne muzičke kapele „Sistina“ (Sikstinska kapela) iz Vatikana, privkao je veliku pažnju prisutnih u sali Svetosavskog doma i medija.

Poslednje festivalsko veče je otvorilo Srpsko pjevačko društvo “Bogoljublje” iz Doboja (Republika Srpska), kojim je dirigovala Ljubica Timanović. Sledeći su se publici predstaviti Leskovačka crkveno-pevačka družina “Branko” sa dirigentom Miroljubom Cvetkovićem. Veče se nastavilo nastupom Hora Varšavskog univerziteta (Poljska), koji predvodi Irina Bogdanovič. Gosti iz Severne Makedonije, hor Sv. Кliment Ohridski iz Skoplja, kojim diriguje Panče Josifov, nastupili su pretposlednji.

Foto: Z.S.

Na kraju je nastupio hor domaćin- Niška crkvena pevačka družina “Branko”, sa svojim dirigentom Sarom Cincarević.

Organizator festivala Niška pevačka crkvena družina „Branko“, pokrovitelj Grad Niš.

Foto: Z.S.

„Muzički edikt“ je održan od 4. do 7. juna s blagoslovom Episkopa niškog gospodina Arsenija.

Skoro nedelju dana, oko 800 učesnika festivala „Muzički edikt“ bili su gosti NCPD „Branko“. Pored učešća na festivalu, oni su posetili kulturno-istorijske znamenitosti Niša, i uživali u poznatom gostoprimstvu domaćina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com