Kultura

Završen II Festival diplomskog filma, „Zlatna desetka“ Jovanu Dimoskom za film „Кrotki“

Posle tri festivalska dana i sedam filmova iz regiona bivše Jugoslavije, dodelom nagrada najboljima, u petak je završen drugi po redu Festival diplomskog filma u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš. „Zlatnu desetku“, prvu nagradu festivala, dobio je reditelj Jovan Dimoski, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za film „Кrotki“.

U žiriju drugog Festivala diplomskog filma bili su rediteljka Ivana Mladenović, reditelj Boban Rajković, a predsednik žirija bio je glumac Meto Jovanovski. Imali su težak zadatak – da od sedam filmova izaberu tri najbolja.

„Upoznali smo se sa radovima sedmoro mladih ljudi iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Skoplja, Bijeljine i Beograda. Upoznali smo se i sa njihovim znanjima, veštinama, kreativnošću, sa stavovima, snovima… Sa zadovoljstvom konstatujemo da su svi položili profesionalni ispit zrelosti“, navodi se u obrazloženju žirija.

Foto: SKC Niš

U obrazloženju dodaju da sve tri nagrade, iako su personalizovane, jesu nagrade za sve prikazane filmove koji su prilično ujednačenog kvaliteta, a da su finese odlučile ko će biti nagrađen.

„Bronzanu desetku“ žiri je dodelio Кatarini Кrstić, diplomcu Univerziteta „Sinergija“ iz Bijeljine, za film „Ševa“. „Srebrna desetka“ otišla je u ruke Bojana Radanovića za film „Fender“, u produkciji Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba.

Foto: SKC Niš

„Zlatna desetka“, prva nagrada na festivalu, dodeljena je Jovanu Dimoskom, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za film „Кrotki“.

„Istovremeno, savetujemo da nije dovoljno uljuljkati se samo u trenutnim uspesima, već film, kao i sve druge umetnosti, traži da čitav život autori rade na svojim idejama, da uče, da menjaju sebe i da nadgrađuju znanje“, zaključuje žiri.

Foto: SKC Niš

Podsetimo, prvi Festival diplomskog filma održan je 2021. godine, a publika je imala prilike da pogleda filmove iz Srbije. Ove godine festival je porastao i prerastao granice Srbije, pa su u bioskopu pod zvezdama u Dvorištu Univerziteta prikazani filmovi sa univerziteta i akademija iz zemalja bivše Jugoslavije. Studentski kulturni centar Niš festival organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, obrazovanja i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com