Kultura

Završen 15.Medijana festival dečijeg stvaralaštva

Uručenjem nagrada i pohvala, završen je tradicionalni 15. Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Iz svih delova Srbije najvećoj niškoj opštini gostovali su najmlađi pesnici, ne skrivajući oduševljenje boravkom u Nišu i nagradama.

Manifestacija je protekla u znaku tradicije i značaju njenog prenošenja na nove generacije.

Foto: GO Medijana

“Moramo da negujemo tradiciju, naša opština radi to kroz niz događaja – lomljenje Česnice, plivanje za Časni krst, doček Pravoslavne nove godine. Ovogodišnji dobitnik povelje „Naisa“ je naš poznat pesnik Vlasta Cenić, kojem zahvaljujemo na negovanju južnjačkog dijalekta i doprinosu koji, kroz svoj opus, našim istorijskom vrednostima”, rekao je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić.

Cenić je zahvalio na nagradi i odlično organizovanom festivalu, koji, kako je ocenio neguje reč pesnika, i doprinosi očuvanju, po kojem su Niš i okolina prepoznatljivi.

Foto: GO Medijana

U okviru 15. Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” održano je poetsko veče po motivima iz književnosti pesnika Vlaste Cenića.

Pred brojnom publikom i plejadom srpskih pesnika za decu – gostiju Festivala, program su izveli učenici i nastavnici osnovnih škola iz okoline Niša.

Foto: GO Medijana

Osnovci blistavog talenta i njihovi posvećeni nastavnici, prisutnima su pružili pravo umetničko veče.

Nagrade je najboljima uručila predsednica Skupštine Gradske opštine Medijana, prof. dr Vladmila Bojanić, zahvalivši svim učesnicima i poželevši im uspeh u radu i nove nagrade.

Ovogodišnji dvodnevni festival, obeležila je retrospektiva 15 godina festivala, kao i naučni skup o savremenoj književnosti za decu, na niškom Filozofskom fakultetu.

U protekla dva dana, naši najpoznatijih pisci i pesnici za decu Violeta Jović, Gordana Timotijević, Vlasta Cenić, Mirjana Bulatović, Dejan Aleksić, Pop Dušan Đurđev, Aleksandar Janjušević, Miloje Radović, Elizabeta Georgiev, Slobodan Stanišić, Slavka Petković Grujičić, Gordana Maletić, Rusomir Arsić, Bojan Ljubenović, Boško Lomović, Stevan Milošević, Branko Ršumović, Radmila Bulatović, Danijela Stojanović družili su se sa decom.

Foto: GO Medijana

I ove godine kao i prethodnih, otvaranje i zatvaranje Medijaninog festivala, čiji je cilj negovanje lepih reči, lepog pisanja, recitovanja i crtanja, pratio je bogat scenski i umetnički program škole glume Dragane Plavšić.

Festival, kao umetnički direktor i ove godine, potpisuje pesnikinja Violeta Jović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com