Kultura

Završen 13. Svetosavski sajam knjiga i uručene nagrade

Kao i svake godine, pred kraj Svetosavskog sajma knjiga u Nišu izdavačke kuće i autori knjiga, budu vrednovani u dobijaju nagrade. 13. Svetosavski sajam  trajao je ove godine od 21. do 28. februara.

Zavod za udžbenike iz Beograda dobio je nagradu za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju. Niškom kulturnom centru je pripala nagrada za najbolju ediciju ili knjigu, koja predstavlja izuzetan autoriski i izdavacki poduhvat. Posebnu pažnju, prema obrazloženju žirija, privlači izdanje “Mi plačemo iza tamnih naočara”, autora Marijana Cvetanovića. Reč je o zbirci intervjua sa niškim rok muzičarima.

Nagrada za posebnu knjigu kao izdavački poduhvat, dodeljena je monografiji “Kralj Milan i Niš”, autora Vidosava Petrovića, književnika i publiciste iz Niša. O ovim nagradama odlučivao je žiri u sastavu: prof. dr Goran Maksimović (predsednik), Dejan Stojiljković i Aleksandar Blagojević.

Objavljena je odluka i o drugim nagradama.

Najbolje grafički oblikovana knjiga je “Bass Bookvar” Milana Srdanovića, delo Ivana Stojića. Nagrada za tehničko-tehnološki tretman dodeljena je knjizi “Veliki ilustrovani vodič kroz Drugi svetski rat”, izdavačke kuće Data status iz Beograda.

Nagrađene je odabrao žiri: Slavoljub Stanković, akademski slikar-grafičar (predsednik), Dejan Kostić urednik “Presinga” i Srđan Trucić, graficki dizajner.

Publicista Vidosav Petrović, za knjigu “Kralj Milan I Nis” i autorski tim (Slobodan Krstić, Zoran Marjanović, Momčilo, Predrag i Nemanja Mladenović) za knjigu “Novine i novinari” dele nagradu za doprinos negovanju i afirmaciji tradicije i kulturno istorijske baštine.

Knjigu su zajedno objavili Istorisjki arhiv Niš, Udruženje novinara Srbije i Filozofski fakultet u Nišu. U žiriju ove nagrade su bili prof.dr Andon Kostadinović, sociolog (predsednik), dr Boban Jankovic, istoričar i Ljubiša Sokolović, novinar publicista.

Na 13. Svetosavskom sajmu knjiga u galeriji “Srbija” učestvovalo je 17 izlagača, a organizator je bio Medivest KT.(S.V).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com