Kultura

ZAVRŠEN 12.MEĐUNARODNI STUDENTSKI FESTIVAL FOLKLORA: Pamtićemo boravak u Nišu i Srbiji

Međunarodni studentski festival folklora, 12 po redu, je zatvoren sinoć svečanim koncertom u parku Sveti Sava koji je postao planeta u malom jer se na svakom koraku mogao čuti ruski, španski, slovenački, makedonski, poljski, bugarski, engleski jezik.

Pred publikom i prepunim parkom smenjivali su se domaći i zvuci iz drugih zemalja, šarenilo kostima i lepota rukom rađenih narodnih nošnji, sklad boja i šara na njima, ali muzika koja je celoj slici dala novu dimenziju učinila je da dlanovi publike zabride od aplauza. Niš je pozdravljao mlade folklorce i čuvare tradicije u svojim zemljama za kraj druženja sa njima. Mladi folkloraši sa svih meridijana su tokom trajanja festivala naučili da igraju i srpsko kolo. Možda su grešili u koracima, ali je stisak ruke u kolu bio iskren.

“Studentski kulturni centar u Nišu već 12 godina organizuje Međunarodni studentski festival folklore u našem gradu, ali su se ansambli koji sun am došli u goste predstavili i u gradovima regiona”, kaže Dragana Petković, direktorka SKC-a. “Na festivalu je učestvovalo više od 250 igrača iz drugih zemalja i više od 80 srpskih folkloraša. Pokazali smo lepotu i raznolikost u srpskom kolu za koje znamo da je od posebnog značaja za nas jer je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština čovečanstva”.

Ona dodaje da je festival obeležilo zajednički odigrano kolo.

“Ono što je najlepše to je da smo goste naučili da igraju srpsko kolo. Posebna čast je bila što smo svi zajedno odigrali jedno veliko srpsko kolo i tako zatvorili festival. Gosti su otišli, a mi smo postali bogatiji i iskusniji za još jedan festival studentskog folklora”, kaže Dragana Petković.

Zadovoljni su bili i gosti iz najudaljenijih zemalja.

“Gostoljubivost i nova prijateljstva koja smo sklopili nešto je najdragocenije što ću poneti iz Niša i Srbije”, kaže gošća iz Meksika.

Sličnog su mišljanja i Rusi.

“Pokazalo se još jednom da među nama postoji neka sakrivena veza jer su mnogi rado sa nama zaigrali naše igre, ali su svi želeli da se slikaju sa igračima što nas je učinilo jako ponosnim”, priča mlada Ruskinja.

Ništa manje nisu bile oduševljene ni Nišlije.

“Manifestacija je predivna i ovom gradu je potrebno više ovakvih događaja”, kaže Natalija Đorić iz Niša. “Koncert je bio predivan. Muzikom smo obišli zemlje sa svim karajva planete. Uživali smo u muzici i lepoti kostima koje su folkloraši imali”.

Niš je u znaku folklore od 15. jula Niš. Na ulicama grada sugrađani su svakodnevno sretali folkorce sa različitih krajeva sveta, razgovarali sa njima, slikali se. Za Nišlije su organizovana i dva defilea folklornih ansambala koji su na trenutak pešačku zonu u gradu pretvorili u karnevalski kutak.

Učesnici ovogodišnjeg Međunarodnig studentskog festivala folklore bili su ansambli iz Bugarske, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Meksika, Indonezije, Rusije i Srbije, a nastupali su, osim u Nišu, i u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Knjaževcu i Ćupriji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com