Društvo

Završen 1.Međunarodni festival univerzitetskih horova “Horovanje”

Posle tri festivalske večeri (15. 16. i 17. jun) i nastupa horova iz Banja Luke, Skoplja i Niša uspešno je završen 1. Međunarodni festival univerzitetskih horova „Horovanje“. Studentski kulturni centar Niš, organizator festivala, najavljuje da je ovo samo početak i da će se „Horovanje“ još više razvijati narednih godina.

Akademski hor „Mirče Acev“ iz Skoplja (Severna Makedonija) nastupio je treće festivalske večeri „Horovanja“. Tokom proteklih sedamdeset godina, ovaj Akademski hor, koji predvodi mr Jasmina Đurđeska, se pozicionirao kao važan regionalni činilac horske delatnosti, dostojno prezentujući makedonsko horsko stvaralaštvo, ali i partiture svetskih klasika i majstora savremene muzike širom Evrope i sveta.

Akademski hor „MirCe Acev“ iz Skoplja; Foto: SKC Nis

Zanimljiv nastup hora niška publika pozdravila je dugim aplauzima. Ovaj nastup zvanično je i zatvorio prvo „Horovanje“.

Foto: SKC Nis

„Zahvaljujem na pozivu i gostoprimstvu Studentskom kulturnom centru Niš. Želimo im da ovaj festival postoji još mnogo godina“, izjavio je Blagoja Jovanovski, predsednik AKUD „Mirče Acev“ iz Skoplja.

Festival je zvanično zatvorio direktor SKC Niš dr Predrag Jelenković.

„Festival „Horovanje“ i ovaj naš prvi susret predstavlja otvaranje jedne nove stranice istorije SKC Niš. Tom stranicom SKC Niš treba da pošalje poruku da za umetnost, poštovanje i ljubav ne postoje granice“, izjavio je direktor SKC Niš.

Umetnički direktor festivala mr Zoran Stanisavljević navodi da je prvo izdanje „Horovanja“ proteklo u fantstičnom, raspevanom raspoloženju i izvođača i publike.

„Predivan ambijent Dvorišta Univerziteta doprineo je kompletnom utisku. Pogotovo je tehnički deo Studentskog kulturnog centra uložio izvanredan napor i omogućio nam da ovaj festival dobije prepoznatljivu specificnu fizionomiju. Volonteri (članovi Akademdkog hora SKC Univrziteta u Nišu), rukovodstvo SKC, članovi AFA „Oro“ i svi ostali prijatelji festivala doprineli su da na kraju možemo da budemo ponosni na novi Festival koji očigledno ima budućnost. Nama ostaje da radimo vredno i da se radujemo sledećem izdanju u nadi da ćemo prevazići već visoke domete koje smo dostigli ove godine“, navodi mr Stanisavljević.

Inače, prve večeri festivala nastupili su domaćini – Akademski hor SKC Univerztieta uz Nišu, predvođeni dirigentom mr Zoranom Stanisavljevićem.

Drugo festivalsko veče otvorio je Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš, koji nastupa pod dirigentskom palicom mr Ivanom Mirović. Veče je zatvorio Mešoviti akademski hor Univerziteta u Banjoj Luci, koji predvodi prof. mr Nemanja Savić.

Zenski akademski hor Nis; foto: SKC Nis

Podsetimo, godinama unazad je povodom Dana Univerziteta Akademski hor SKC Niš Univerziteta u Nišu održavao koncerte. Ove godine je koncert prerastao u festival „Horovanje“.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com