Društvo

Završavaju se istraživanja na retkom nalazištu na novom Bulevaru. Ostaci će delom biti otkriveni i prezentovani javnosti

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski posetila je danas arheologe koji rade istraživanja na ostacima rimskog vodovoda koji je pronađen na trasi u izgranji Bulevara Svetog Pantelejmona. Ovo je šesti vodovod poznat u Srbiji, a interesantna je činjenica da su čak tri u Nišu, jedan je u Singidunumu, u Sirmijumu i Kostolcu.

Bulevar koji je u izgradnji ići će samo delom preko ovog nalazišta, dok će veći deo biti prezentovan sugrađanima i posetiocima kako bi mogli da vide šta je to Niš imao u četvrtom veku i kako se snabdevao pijaćom vodom.

Dušan Andrejević, direkor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu

“Retko nalazište koje je pronađeno nedavno u Nišu je najspecifičnije i najznačajnije koje smo otkrili do sada. Ovde se nalazi rimski vodovod koji je građen u dve faze. Starija faza je iz trećeg i kasnije četvrtog veka kada je došlo do naglog razvoja antičkog Niša pod Konstantinom. Tu se lepo vidi kako je grad narasao, razvio se i bilo je potrebe za većim vodovodom. On je krenuo iz Kamenice, prati ovu trasu i silazi, verujemo do Gradskog polja gde se nalazi rezervoar odakle su Nišlije dobijale vodu.”, kazao je Dušan Andrejević, direkor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Ipak, on kaže da se za ovaj vodovod znalo i ranije, jer su pronađeni ostaci i 2020. na gradilištima na ovom potezu. Sa zaštitnim iskopavanjima se započelo pre 20-tak dana. Na ovom potezu je otkopano oko 50 metara vodovoda, koji će u jednom delu biti prezentovan i prikazan zainteresovanim turistima, na trotoarima, označen tablama, 3D modelima.

“Moramo da shvatimo da zaštitna iskopavanja služe za detaljno istraživanje, ali nismo svaki put u mogućnosti da sačuvamo sve za prezentaciju, jer živimo u gradu koji postoji preko 2000 godina i znamo da gde god zakopamo izaći će nešto. Zato se trudimo da makar deo sačuvamo i prezentujemo na pravi način.”, zaključio je Andrejević.

Može da se očekuje duž Bulevara još neko nalazište antičkog Naisa, ali ovako značajno prema proceni struke ne, jer se pretpostavlja da vodovod skreće sa ove trase.

Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika

“Ostaci rimskog vodovoda koji je pronađen, predstavljaju simbol civilizacije, svaki rimski grad je imao vodovod.  Ono što je za naše sugrađane zanimljivo jeste ta direktna veza ovog vodovoda i cara Konstantina, jer nakon što je grad Niš u 4. veku doživeo razvoj koji je podstaknut direktno od cara Konstantina, javila se potreba za infrastrukturnim proširenjem, tako da se na ovoj trasi od jednog starog vodovoda, koji je predstavljen u vidu keramičkog cevovoda sagrađen pravi rimski gradski vodovodni kanal.”, istakao je Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika.

 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ponovila je da je Grad dogovorio sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture da samo delom preko ovog nalazište ide Bulevar, a preko trotorara da nalazište ostane otvoreno za sugrađene i turiste.

“Na ovaj način ćemo moći da pokažemo šta je to u vreme četvrtog veka Niš imao i na koji način se snabdevao zdravom pijaćom vodom. Ovo je još jedan od dokaza da čitavo ovo naselje jeste jedno veliko arheološko nalazište”, rekla je gradonačelnica i najavila da će grad pomoći i kompaniji Beneton, kako bi grobnice koje se nalaze na njenoj teritoriji bile izmeštene.

Pretpostavka je da je početak vodovoda na “Devojačkom ždrelu”, odnosno “Srećkovom vrelu” i da bi ukupna dužina od samog izvora do grada bila oko 7,5 kilometara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com